Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.02.2021 19:34 - БОГ Е ЛЮБОВ - 6.
Автор: vandela007 Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1341 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 22.03.2021 12:02

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Защо Мойсеевият закон заповядва убийство с камъни?

Нека проучим произхода на убиването с камъни: „Но Мойсей каза: Не е добре да жертваме на Господа онова, което е гнусота за египтяните. Ако жертваме пред очите им онова, което е гнусота за тях, няма ли да ни избият с камъни?“ Изх. 8:26

Убиването с камъни е египетска практика. Така те се отнасяли с провинилите се срещу боговете им; а животните, които евреите щели да жертват, били обект на поклонение за египтяните.

Израилтяните възприели египетската практиката „убивани с камъни“ и това се вижда от опасенията на Моисей: „Тогава Мойсей извика към Господа и каза: Какво да правя с този народ? Още малко и ще ме убият с камъни!“ Изх. 17:4

Когато Халев и Исус Навин казали на народа, че могат да завладеят Ханаанската земя, реакцията на хората била да ги убият с камъни: „Ако Господ има благоволение към нас, Той ще ни въведе в тази земя и ще ни я даде... Само не въставайте против Господа и не се страхувайте от народа на земята! Господ е с нас; не се бойте от тях! Но цялото общество каза да ги убият с камъни…“ Числа 14:8-10. И ако Бог не се бил намесил, щели да го направят.

Защо Бог е допуснал египетската практика за убиване с камъни в законите на Израил? „Защото не вършиха правилата Ми, отхвърлиха наредбите Ми, оскверниха съботите Ми и очите им бяха към идолите на бащите им. Затова и Аз им дадох наредби, които не бяха добри, и правила, чрез които нямаше да живеят;“ Ез. 20:24-25

Тези постановления за убиване с камъни били наказания, които не са добри. Но те  били в съответствие със собствените им идеи да преценяват престъпленията и със собственото им мислене, възприето от египтяните.

Има един много важен принцип, изразен от Исус: „Не съдете, за да не бъдете съдени. Защото, с какъвто съд съдите, с такъв ще ви съдят; и с каквато мярка мерите, с такава ще ви се мери“ Мат. 7:1-2. – хората да бъдат съдени според тяхната собствена присъда.

В притчата за талантите Исус обяснява: „…боях се от теб, понеже си строг човек: взимаш това, което не си положил, и жънеш, което не си посял. Господарят му каза: От устата ти ще те съдя, зли слуго. Знаел си, че съм строг човек…“ Лука 19:21-22.

Израилтяните избрали да вярват, че Бог е една строга личност, че е искал да ги убие в пустинята и безмилостно осъдили Моисей да го убият с камъни. Не показали никаква милост в техния съд, затова този съдебен процес бил обърнат обратно към тях. Бог не е за подиграване – Израилтяните посели това семе и те пожънали жетвата. Смъртната присъда в пустинята дошла от собствената им уста, според собствените им вярвания за Бога.

Израилтяните многократно изразявали своите страхове, че Бог ще ги убие в пустинята: „И казаха на Мойсей: Понеже нямаше гробища в Египет, затова ли ни изведе да умрем в пустинята? Защо ни направи това и ни изведе от Египет?“ Изх. 14:11.

„Израилтяните им казаха: По-добре да бяхме умрели от Господната ръка в египетската земя, когато седяхме около котлите с месо и ядяхме хляб до насита; защото ни доведохте в тази пустиня, за да ни изморите от глад!“ Изх.16:3.

„Израилтяните роптаеха против Мойсей и Аарон, и цялото общество им говореше: Да бяхме измрели в египетската земя или в тази пустиня да бяхме измрели! И защо ни води Господ в тази земя да паднем от меч и жените ни и децата ни да бъдат разграбени? Не беше ли по-добре за нас да се върнем в Египет?“ Числа 14:2-3

Те показват едно недоверие в Бога и съмнение в любовта Му към тях. Затова били съдени според собствената им вяра, че Господ ги е довел в пустинята, за да ги убие: „Господ говори още на Мойсей и Аарон: Докога ще търпя това зло общество, което роптае против Мен? Чух роптанията им против Мен. Кажи им: Жив съм Аз, Господ — наистина ще ви направя така, както вие говорихте в ушите Ми! Труповете ви ще паднат в тази пустиня… преброените между вас, от двадесет години и нагоре, които роптахте против Мене...“ Числа14:26-29.

Фарисеите също били ограничени от собствената си съдебна система, която предците им приели от египтяните. Когато попитаха Исус с каква власт говори на народа, Той им отговори с въпрос: „Йоановото кръщение от небето ли беше, или от хората? А те разсъждаваха помежду си: Ако речем: От небето – ще каже: Защо не го повярвахте? Но ако речем: От хората – целият народ ще ни убие с камъни…“ Лука 20:4-7.

Става ясно, че макар израилтяните да били напуснали Египет, Египет не ги бил напуснал. Фарисеите живеели в един свят на осъждане, гняв и отмъщение. Този дух в тях показвал как възприемат характера на Бога.

Целта на Закона от Синай е да доведе хората до убеждение за грях и да може Бог да им покаже милост: „А освен това дойде и законът, за да се умножи прегрешението. Но там, където се умножи грехът, много повече се умножи благодатта;“ Римл. 5:20. Нашият небесен Баща позволил да бъде добавено наказание към Неговия закон, единствено с цел да се покаже милост към онези, които я поискат. Той очаква от нас да се смирим, да се покаем, да поискаме милост и да ни прости.

Писанията казват за Божия характер: „Господ мина пред него и провъзгласи: Господ, Господ, Бог състрадателен и милостив, дълготърпелив и многомилостив, и истинен…“ Изх. 34:6.

„Славете Господа, защото е благ, защото Неговата милост е вечна!“ Пс. 107:1.

Божието желание е винаги да показва милост. Милостта приключва само тогава, когато хората отказват да вярват в нея. Те са тези, които прекъсват милостта, защото искат да вярват, че Бог е като тях, че желае да ги осъди и унищожи, когато не са Му угодни. Ако това беше вярно, тогава не би могло да се каже, че милостта на Бога е вечна.

Който съди безмилостно, не получава милост, защото самият той определя това. Затова човекът, който хулел Бога и не се покаял, бил убит с камъни: „И синът на израилтянката похули Името на Господа и Го прокле. Доведоха го при Мойсей... И Господ говори на Мойсей: Изведи вън от стана онзи, който прокле; и всички, които са го чули, да сложат ръцете си на главата му и цялото общество да го убие с камъни“ Левит 24:11-14.

Господ издал смъртната присъда, която самият Израил възприел от египтяните. Нашият Баща искал този човек да бъде убеден, че грехът му е оскърбителен и заслужава смърт, но единствено с цел той да поиска милост и Бог да му я даде. Това се вижда от думите на самия Законодател: „Искайте и ще ви се даде…“, казва Исус; и още: „Затова ви казвам: всеки грях и хула ще се прости на хората; но хулата против Духа няма да се прости“ Мат. 12:31.

Исус казва, че всеки грях може да бъде простен, с изключение на един – богохулството срещу Светия Дух. Светият Дух работи върху съвестта ни, умолява ни да се покаем и да искаме милост. Когато един човек постоянно отказва да слуша този глас, който го моли да се покае, той няма да иска милост и затова ще бъде съден според наказанията, които е измислил собствения му народ. Човекът от Левит 24-та глава – само да би помолил за милост и тя щяла да му се даде. За съжаление той похулил Светия Дух, който го умолявал, заглушил гласа и затова умрял според собствената си вяра, че Бог не би му простил. Подобно на Каин, който извика: „Нечестието ми е по-голямо, отколкото може да бъде простено“.

Кой от нас би взел камъни да замерва с тях децата си до смърт заради греховете им, за които не са се покаяли и да ги превърне в кървава маса по земята? Тази мисъл е толкова ужасна, че не може да се опише с думи. Колко хора са си отишли в гроба мразейки този Бог, за който са си мислели, че желае хората да бъдат убивани с камъни! Много християни днес благодарят на Бога, че нещата са се променили в Новия завет, но това никак не променя факта, че те все още вярват, че Бог в Стария завет е изисквал точно това от израилтяните. Исус казал, че не е дошъл да премахне която и да е част от закона. И законът остава, но нашият Баща никога не е желал да умъртви някого. Той желае за всеки единствено милост.

Моля се да отворите сърцето си за нашия небесен Баща. Той ни обича и никога не е искал да ни нарани или  умъртви заради греховете ни. Иска само да видим, че нашите грехове ни унищожават, и че винаги можем да молим за милост.

Като знаете, че Бог не ви е ядосан и че  ви обича, тичайте към Него, изповядайте всичките си грехове и знайте, че Той ще ви ги прости – всичките. За съжаление онези, които отхвърлят истината, че Бог ги обича и винаги желае да покаже милост, няма да я получат, защото вярват в един Бог, който не показва милост към грешниците и затова се отказват от надеждата за прощение.

„Понеже намразиха знанието и не разбраха страха от Господа, не приеха съвета ми и презряха изобличението, затова ще ядат от плодовете на своя си път и ще се наситят от своите си измислици. Глупавите ще бъдат умъртвени от своето си отстъпление и безумните ще бъдат погубени от своето си безгрижие“ Пр. 1:29-32.

„Слушайте Словото на Бога и вярвайте в това, което казва… Да, с вечна любов те възлюбих и те привлякох с милост“ Ер.31:3
   
     Следва продължение 




Тагове:   камъни,   христос,   грях,   покаяние,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. barin - Здравей, Вандела. Времената се ...
24.02.2021 20:21
Здравей, Вандела. Времената се менят. При Мойсей има"Око за око, зъб за зъб", при Исус Христос се проповядва по друг начин.
Поздрави!
цитирай
2. batogo - !!!:))) Закон за причините и последствията, Вандела!
25.02.2021 07:02
„Понеже намразиха знанието и не разбраха страха от Господа, не приеха съвета ми и презряха изобличението, затова ще ядат от плодовете на своя си път и ще се наситят от своите си измислици. Глупавите ще бъдат умъртвени от своето си отстъпление и безумните ще бъдат погубени от своето си безгрижие“ Пр. 1:29-32.
„Слушайте Словото на Бога и вярвайте в това, което казва… Да, с вечна любов те възлюбих и те привлякох с милост“ Ер.31:3
Поздрави за публикациите!
цитирай
3. vandela007 - Да!
25.02.2021 12:57
barin, При Мойсей има зъб за зъб, око за око, ръка за ръка, живот за живот, убиване с камъни...
Ако прочетеш статията, ще разбереш защо.
цитирай
4. vandela007 - Благодаря!
25.02.2021 13:04
batogo написа:
„Понеже намразиха знанието и не разбраха страха от Господа, не приеха съвета ми и презряха изобличението, затова ще ядат от плодовете на своя си път и ще се наситят от своите си измислици. Глупавите ще бъдат умъртвени от своето си отстъпление и безумните ще бъдат погубени от своето си безгрижие“ Пр. 1:29-32.
„Слушайте Словото на Бога и вярвайте в това, което казва… Да, с вечна любов те възлюбих и те привлякох с милост“ Ер.31:3
Поздрави за публикациите!


Наказанието е имало и възпитателна цел. На много места в Библията след указване на наказанието, се казва: "Другите като видят това, ще се убоят и занапред няма да вършат това зло".
цитирай
5. panazea - Паздрави , Вандела !
11.03.2021 13:45
С обич !
Панацея
цитирай
6. vandela007 - Поздрав и за теб!
22.03.2021 12:03
panazea написа:
С обич !
Панацея

цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: vandela007
Категория: Лични дневници
Прочетен: 1287719
Постинги: 509
Коментари: 2092
Гласове: 5416
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031