Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.02.2011 08:48 - Д Е М А С К И Р А Н E
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2439 Коментари: 3 Гласове:
2



ЧАСТ   ПЪРВА: СЯНКАТА НА ИДВАЩИТЕ СЪБИТИЯ, Гл.V.

      В разглежданата част „Сянката на идващите събития” е необходимо да обсъдим също и младежката работа в съвременната Духовна школа. Младежката работа навлиза в забележителен период. Ще отбележим още веднъж, че е започнал много специален период, когато всички работници ще се сблъскат с най-необичайни  ситуации.

Затова онези, които желаят да служат на делото на Школата трябва да бъдат много предпазливи. Преди всичко, когато някой ученик на Школата желае да бъде сътрудник, той трябва да се грижи за самия себе си; защото когато някой желае да направи нещо за някой друг, той трябва да е в състояние да го направи и да е способен да го направи.

       Всички наши младежки сътрудници ще трябва да положат максимум усилия, за да осъществят успешно своята работа. Поради тази причина, истинската себе-подготовка ще трябва да стане основна цел в живота на всеки от тях, ако те желаят да издигнат младежката работа до необходимото ниво и да я поддържат на това ниво!

Нека погледнем в близкото бъдеще, когато последствията от промените в магнитната атмосфера, а също и в цялостната жизнена сфера на земята, ще станат явни. Налице ще са последствия и от развитието на Новото Гностично поле, а също и последствия от развитието на Голямата Игра. Точно тези две последни сфери на влияние ще имат много голямо въздействие вурху младежта и то, както бе казано вече, по много специфичен начин.

Трябва да се вземе предвид факта, че когато се касае за детето, ние говорим за неговото четворно раждане. Четворно раждане, което в миналото обхващаше четири периода от приблизително по седем години; така един млад човек не беше цялостен в диалектиката преди да е навършил двадесет и осем години. Днес този период е значително по-кратък, макар че е индивидуален за отделните личности.

Когато настъпи физическото раждане на детето, неговите четири тела-носители на човешкото същество не са още изцяло формирани или родени. Тогава физическото тяло е изключително крехко и малко и е в период на първоначална фаза на растеж. Освен това, органически то още далеч не е завършено. Някои органи са напълно латентни или дори все още не са налични.

Освен това детето още не притежава останалите три тела-носители, от които човек се нуждае, а именно: жизненото или етерно тяло; сидеричното или астрално тяло; и менталното тяло.

Етерното тяло и астралното тяло на двамата родители, особено тези на майката, подпомагат детето в първите години от живота му; но в същото време тялото на детето – без достатъчен собствен телесен контрол – директно поглъща етери и сидерични (астрални) излъчвания, така както са създадени, в непосредствената жизнена атмосфера на детето.

Това е причината за едно много неспецифично поведение на детето в неговия предстоящ растеж, както вече се спомена. Затова без преувеличение можем да кажем: родители, учители, възпитатели и младежки ръководители своевременно ще трябва да се борят за спасението на детето! В тази връзка е наложително в близко бъдеще младежката работа да се разшири  изцяло в нова насока.

Защото как стоят нещата сега? Детето влиза в контакт с младежката работа на Школата на седем годишна възраст. Но в настъпващите времена може да се окаже, че е твърде късно, за да се помогне на децата! По тази причина младежката работа ще трябва да се разшири и да включи указания и насоки както за родители, така и за бъдещи родители. В близкото бъдеще жизнената сфера на родителите ще бъде единственият щит на детето в неговите ранни години, тъй като Голямата Игра ще се опитва да го хване още в неговата предродилна фаза.

      Следващото обяснение може да бъде от голяма полза в настоящия момент. Веднага след физическото раждане започва период, през който етерното тяло трябва да се формира и роди. Това етерно тяло се формира повече или по-малко в съответствие с първоначалния образ, плана, матрицата на индивидуалната жизнена изява, също и в съответствие с кармата на съответния микрокосмос, и от, повече или по-малко, според жизнената сила и жизнената насоченост на родителите. Но – и точно това е слабото място – в целия този набор от фактори има още толкова много, които са несигурни и неопределени. Помислете за жизнената сила и жизнената насоченост на родителите. Дали детето е родено като естествена последица от брака? Или е било съзнателно и искрено желано в съответствие със стремежа на ученичеството, не само да даде на един микрокосмос възможността да бъде оживен, но също, и преди всичко, този микрокосмос да бъде отведен заедно с личността, родена в него, безопасно в новото Гностично Царство? Освен това, всичко ли е било направено още от първия час, в който се е очаквало детето до раждането му, също и от раждането - до фазата на съзряване, за да се даде на това дете нужното обучение, ръководство и помощ за тази цел?

Когато родителите, в съдействие с младежките ръководители и с Школата – защото погледнато от този ъгъл младежката работа придобива жизнено важно значение за цялата Школа – приемат своята задача и постоянстват в нейното изпълнение, тогава има шанс детето да бъде спасено. За всяко дете ще трябва да се води борба! В противен случай няма да е възможно то да бъде опазено за Гносиса. Защото е основен и належащ въпросът, какъв вид химични, жизнени и светлинни етери ще циркулират през младото тяло на детето през първите години от неговото съществуване! Тялото и флуидите на природната му душа ще се оформят изцяло според тези етери. Вътрешната секреция ще зависи от тях, както и бъдещата активност в рамките на кармата и наследствеността. Затова и  тези, които осъществяват Голямата Игра могат много лесно да хванат в капан цялата младеж. А ние всички знаем че: „клончето е огънато така, както се накланя и дървото”.  Със сигурност може да се каже, че по-късно, когато техните етерни тяла са формирани в хватката на „играчите”, за много деца, още в ранна възраст (пет или шест години), ще е абсолютно невъзможно да им се помогне.

В следващия период се формира тялото на желанията или сидеричното (астралното) тяло. То е завършено между дванадесетата и петнадесетата година. И тогава ще се установи какво е било повредено или разрушено в младостта на детето. Такова разрушение ще бъде усилвано от мощни постоянни астрални потоци, поддържани за тази цел от Големия Противник (Сатаната), потоци, които напълно приковават желанието на аз-а към материята, към природата на смъртта.

Тук ние само се докосваме до темата, без да имаме намерение да изчерпим нейните многобройни аспекти. Ние само желаем да изтъкнем голямата важност на Младежката работа в съвременната Духовна школа, така че всички ангажирани с нея да могат да намерят в нея стимул за задълбочаване и разширяване на тази работа в степента, в която настоящият момент изисква.

Когато говорим за „изгубена младост”, ние нямаме предвид една младост, дълбоко потънала в грях, нещастие и морална нищета, а младост загубена за Гносиса!

Нека бъде пределно ясно какво е Гносиса и какви цели преследва:

      Нашата Школа е Гностична Духовна школа. Тя произхожда от Християнското Братство на Златния Розенкройц, което буквално и телесно отваря Обещаната Земя за всички онези, които наистина я желаят.

       Затова Школата Лекториум Розикруцианум не осъществява и не одобрява никаква връзка с което и да е братство от огледалната сфера. Всякакви контакти от този род са абсолютно и решително отхвърляни.

      Целта на Гносиса е директно да изведе своите ученици от „дома на робството” на диалектиката и да ги въведе в живото Царство, което е от Христос.

Това е целта на Християнския  Гносис!

       Ето защо, когато  говорим за Големия Противник, ние нямаме предвид катранено черния хаос на тресавището в граничната земя, нито прокълнатото гърчене в клоаката на живота, а йерархията на братствата на огледалната сфера, света на „светлинните духове” от отвъдното с всички  техни религиозни и хуманни, добри и любящи намерения, които не говорят за нищо друго, освен за Христос и в повечето случаи наистина го мислят, и които желаят да потопят човечеството в един океан от „доброта”.

В този смисъл, когато  говорим за Големия Противник ние също имаме предвид Юда, ученикът на Господа, който седеше на масата заедно с Господа и Го предаде, защото искаше да трансформира диалектиката - преходния  свят - в Божествено Царство.

Сега една група, изпълнена с тези “възвишени” намерения ще разиграе Голямата Игра на завръщането на Христос, с пеене на псалми и бели одежди, в съвременни условия, прилагайки всички открития на съвременната природна наука.

Голямата Игра ще включва целия свят и дори ще се разшири отвъд него, като едно интеркосмично събитие. Сега прологът на тази Игра може вече изцяло да се види, чуе и усети.

     И за това ние говорим с голяма болка за младежта, изгубена за Гносиса.

     Но ако родителите, възпитателите, младежките ръководители и Школата като цяло правилно и с любов подходят в работата с младежта, резултатът ще бъде не такъв, какъвто очакват и се надяват актьорите на Голямата Игра.









Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. samorasla - Вълнува ме проникновението
17.02.2011 09:48
Вълнува ме проникновението и искрената грижа на автора на "Демаскиране" към децата и младежите. Написана преди 55 год. днес са очевидни плодовете от недостатъчното и некачествено обгрижване на децата от най-ранна възраст. Особено в последните години, когато ескалират агресивността и детската престъпност. Безкрайно талантливи, притежаващи какви ли не способности, вместо да ги посрещнем с любов, да им се доверим и да се учим от тях, ние много често се опитваме да ги вкараме в своите ограничени калъпи и модели на поведение. Така доброволно жертваме най-скъпото, оставяйки го в ръцете на една безжалостна човекомелачка, дирижирана от системата.
цитирай
2. анонимен - Предлагам ви
17.02.2011 10:03
Предлагам на вниманието ви една изключително интересна статия на тази тема

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-25&article=355147
цитирай
3. samorasla - Уместна статия, благодаря ти
22.02.2011 10:40
анонимен написа:
Предлагам на вниманието ви една изключително интересна статия на тази тема

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2011-01-25&article=355147

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520182
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930