Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2011 11:22 - БОГОЯВЛЕНИЕ: GOD BLESS YOU!
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2283 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 08.01.2011 11:35


Четиво за гностици - Продължение 1:

Човек не може отведнъж да се превърне в човек-Йоан, но той може по свое вътрешно убеждение и свободна воля да реши да тръгне по Пътя, водещ до неговото раждане.

За да представим по-ясно това първо чудно раждане на Йоановия тип-човек, си задаваме въпроса: “Какъв трябва да е един ученик на Духовна школа, който расте успешно в освобождаващия смисъл?”

Отговорът гласи: “Това ще е един ученик, който от горчив опит, от неволи и смърт, от страдания и мъки е открил, че този свят, нашия природен порядък, е невъзможно да бъде Божественият порядък.”

Един такъв ученик е разбрал, че светът не може да се подобри по хоризонтална линия и че всички усилия, вложени в такава работа са излишни и напълно безполезни. Той вече не приема безусловно този свят, а вътрешно започва да търси Другия. Неспокойствието, което е обхванало кръвта му, го подтиква към това.

Когато един такъв ученик получи познанието за Как и Защо на нещата, той ще е готов също да приеме и последствията. В гностичната литература такъв човек често се означава като тип Елисавета-Захария-човек, който предхожда човека тип-Йоан. Това е стадия, когато се появяват първите кълнове, първите условия за чудното раждане. Той е споменат по следния начин според Евангелието:

...”Намерих Елисавета, майката на Йоан Кръстител, преди да го беше заченала...”

Човекът, който носи в кръвта си подобно неспокойствие, започва да излъчва определена магнитна вибрация. Тази реакция причинява контакт с един извор на сила, който в Пистис София се загатва като силата на малкия Иао, Добрият, който е в средата. Да си спомним универсалния закон: подобното привлича подобно. Нашата индивидуална вибрация привлича сили, съответстващи точно на нея. (Същото се отнася и за групи, общности, нации...).

Що за сила е това – силата на Иао, Добрият? Това е силата, която, както казва Якоб Бьоме, е нападнала природата на смъртта, т.е. нашия свят, в самото му сърце. Това е фундаменталната зовяща сила на Гностичното тяло на Универсалната Верига, която действа в света на диалектиката. Тя е свързана с Божествения свят, но се проявява в диалектичното природно поле.

Тази сила въздейства само на хора, които съответстват на описания тип. Нейното силово поле е достижимо само за тях.

Силовото поле на Иао, Добрият “е в средата”, следователно се намира в центъра на природата на смъртта. То се нарича полето на “малкия Иао, Добрият”, за да изрази с това, че макар и да действа в диалектичната природа, то е изцяло под ръководството на първоначалните Божествени сили. Силата на това поле бива посята в описания човешки тип в отговор на събудения копнеж на душата му и се свързва с Праатома в сърцето му, който ние наричаме още Роза на сърцето.

Когато това дело е изпълнено, се развива втората фаза на този процес, описан в Евангелието по следния начин:

...”Освен това, вместо душата на архонтите, която той (Йоан) трябваше да получи, намерих душата на пророк Илия в еоните на сферата...”

С това се има предвид кръвното наследство, натрупано от всички вече освободени в Светлината и че това наследство присъства в нашия природен свят. Всички, които са извървели Пътя преди нас и са се освободили от диалектичната природа, са ни оставили кръвното наследство на своята голяма победа, на своето освобождение от колелото на живота и смъртта. И тези, които днес вървят по Пътя и се развиват в така описания тип, в определен момент получават като помощ това кръвно наследство.  

Всъщност всеки човек получава някакво кръвно наследство, независимо дали иска или не. Когато е силно привързан към семейство, народ или раса, и не се освободи радикално от това, тогава той е принуден постоянно да приема кръвното наследство, кармата, на цялостната група. Тогава човек не живее, а бива живян от кръвта и чрез кръвта – по наследство.

Когато обаче той се развива в описания тип и чрез вибрационното си състояние съумее да се свърже със силата на Иао, тогава той получава едно друго кръвно наследство, кръвното съкровище на победителя, произхождащо от силите на онези братя и сестри, които са извървели Пътя преди нас.

Това наследство от век на век става по-голямо, то се е превърнало в неизмеримо богатство. За това кръвно съкровище се казва в Евангелието, че е вложено в утробата на Елисавета. Следователно силата на малкия Иао и душата на пророк Илия, се събират в тялото на Йоан-Кръстител, за да се превърне Йоан в предтеча - този, който да подготви Пътя за готовите да тръгнат по него. А кръщавайки с водата на опрощението той е в състояние да освободждава от кармата чрез душевно преструктуриране. (Доказаната способност на водата да се преструктурира лежи в основата на кръщението.)

По този начин се развива първото чудно раждане. Както установихме, то изисква наличие на три фактора:

  1.Подходящо изходно пробуждане за духовно търсене (състоянието Захария- Елисавета);

2.Докосването от лъчевата сила на едно съществуващо в природата магнитно поле (чрез силата на Иао, Добрият);

3.Способността да се приеме кръвното наследство на гностичните предци и да се живее от него, освобождавайки се от обременяващата лична и наследствена родова и национална карма  (чрез пророк Илия, за който Иисус многократно заявява в Новия завет, че Йоан е негова инкарнация).

Всеки ученик по Пътя, преминал тези три фази, постига „изправяне на пътя си” в тази природа и по този начин се освобождава от ауричния греховен товар. Изчистването на кармата е условие за второто чудно раждане, за срещата с Господ Исус.

Вярваме, че вече е ясно какво е необходимо за едно истинско ученичество и че всеки може да живее това ученичество ако неговият тип съответства на описаните логични условия. Това, което най-често възпира човека, може би е факта, че той се опитва „да служи на двама господари” и така всъщност продължава да носи товара на своето  природно кръвно наследство.

За всеки, твърдо решил да поеме Път на духовно просветление, много е важно да отдаде приоритетите си на спиритуална работа. Това включва ново жизнено поведение на физически и духовен план. Никой не е в състояние да обещае, че този Път е лесен и гладък. Но той е напълно възможен. За него Универсалното братство на Светлината ни разказва чрез безбройни древни източници, между които и това великолепно гностично Евангелие на Пистис София.

(следва)

http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/

 

 






Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Привет
08.01.2011 13:32
Хубав постинг, Саморасла,
Успех.Светъл ден!
цитирай
2. samorasla - Благодаря, светъл ден и на теб (-:
10.01.2011 12:32
анонимен написа:
Хубав постинг, Саморасла,
Успех.Светъл ден!

цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515688
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031