Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2011 14:07 - БОГОЯВЛЕНИЕ: GOD BLESS YOU!
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2164 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 07.01.2011 19:08


Четиво за гностици
"
Когато достигнах средата на архонтите на еоните*, по заповед на първата мистерия погледнах надолу към света на хората. Намерих Елисавета, майката на Йоан Кръстител, преди да го беше заченала. И посях в нея една сила, която бях получил от малкия Иао, Добрият, който е в средата, за да можеше Йоан да е в състояние, да бъде мой предтеча, да ми подготви пътя и да кръщава с водата на опрощението на греховете. Това е силата, която е в тялото на Йоан.

Освен това, вместо душата на архонтите, която той трябваше да получи, намерих душата на пророк Илия в еоните на сферата. И го вдигнах, взех душата му и я занесох при девицата на светлината. Тя я предаде по-нататък на своите паралемптори** на светлината. Те я отнесоха до сферата на архонтите и я вложиха в утробата на Елисавета. Така силата на малкия Иао, който е в средата, и душата на пророк Илия се свързаха в тялото на Йоан Кръстител..”./ из Евангелието на Пистис София, гл.7.

 

      По този начин Валентинус от Александрия се опитва да предаде на Духовно търсещото човечество някои послания на Универсалното учение. Горният цитат представлява разказ на Иисус Христос за пътуваните си между двете космически области - земната и божествената.С помощта на великолепните коментари на г-н Ян ван Райкенборг ние ще се опитаме да обясним  тази част от споменатото Евангелие.

 

Ние няма да разглеждаме образа на Йоан-Кръстител като историческа личност, а като тип на човек, който може да се нарече предтеча на Исус и то в следния смисъл: Преди Христовата радиация да приеме образ на  човек, който да бъде обозначен като човек-Исус, той трябва най-напред да бъде човек-Йоан. Затова Евангелието съобщава, че Йоан предшества Исус. Така Йоан-Кръстител е образ, символизиращ всеки ученик на Духовна школа, поел по Пътя. Ето защо търсещият човек не може просто така да реши, че е тип-Йоан, той може най-много да вземе решението да стане такъв.

Различават се няколко стадия на развитие на пробуждане на човека, както и различни типове и подтипове:

1. Типът на обикновения, диалектичния човек, който от своя страна може да се намира в различни степени на готовност;

2. Типът Йоан, който може да се намери в обикновената, видимата Духовна школа;

3. Типът Исус, това е типът на новия освободен човек;

4. Типът Христос, това е типът на Божествения човек.

 

От текстовете на Евангелието  на Пистис София става ясно, че още при типа човек-Йоан е на лице едно чудно раждане. Ние нямаме предвид природното раждане на дете, а встъпването в едно НЕдиалектично състояние на съществуване.

 

Има три раждания, три стадия на чудното възкресение:

1. Раждането на Йоан, което Розенкройцерите загатват с думите: “Възпламенен чрез Божия Дух”;

2. Раждането на Исус, обозначено от Розенкройцерите като: “Умрял в Господ Исус”;

3. Раждането на Христос, което Розенкройцерите загатват с: “Новороден чрез Светия Дух”;

 

Първото раждане е условието за трансфигурацията.

Второто раждане е процесът на трансфигурацията.

Третото раждане гарантира факта на трансфигурацията.

 

Ние ви даваме тази схема за обща представа, обаче от по-голямо значение за вас е, дали вие действително сте встъпили в процеса на първото раждане, на раждането на човека-Йоан. И ние повтаряме, че това е едно чудно раждане. Човек не може да реши от днес да бъде един човек-Йоан, но може по свое вътрешно убеждение и свободна воля да реши да тръгне по Пътя, водещ до неговото раждане. Това е едно чудно раждане, съпроводено обаче с едно много конкретно ново жизнено поведение на изгубване на Аза.

 

*Архонти на еони – глед. предишен постинг със същото заглавие

 

**Гръцката дума паралемптор, която е употребена тук в коптския текст на Пистис София, буквално означава “приемник”. С това се посочват “пазачите на портата”, онези същности, които посрещат спасените души при приемането им в Плеромата и ги съпровождат в областта на вечния непреходен живот.

 

(следва)








Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - ...
07.01.2011 12:28
Най-после един интересен блог...

Меги
цитирай
2. samorasla - Аз мисля, че има много интересни блогъри,
07.01.2011 13:56
анонимен написа:
Най-после един интересен блог...

Меги

Аз мисля, че има много интересни блогъри с различни духовни интереси.
цитирай
3. samorasla - Опитвам се
19.01.2011 16:12
В по-голямата част от постингите се опитвам да споделя различни постановки от Универсалното учение. Навярно текстовете звучат неясно или несвързано за някого, но дори и така да е, успокоявам се с мисълта, че поне провокират мисленето, че ще събудят интерес или любопитство. Има много източници, които описват Пътя на просветление: "Табула смарагдина" и "Корпус херметикум" на Хермес, Библията, голяма част от Гностичните евангелия, невключени в нея, "Гласът на тишината" на г-жа Блаватска... Богомилите също са ни оставили подобно наследство. Не е трудно да се открият тези текстове и да се четат. Проблемът обаче е, че те са твърде неясни за съвременния читател. Езикът на който са написани, отдавна е забравен, без да изключваме и факта, че и нарочно понякога е завоалирав, зашифрован. Също така оригиналите на голяма част от тези текстове са унищожени и са стигнали до нас по други пътища. Но така или иначе, те все още са извор на непресъхваща мъдрост и сила за искрено търсещите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2522865
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930