Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.12.2010 09:15 - ЩО Е ТРАНСФИГУРАЦИЯ И ИМА ЛИ ПОЧВА ТЯ В НАС? продължение
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3423 Коментари: 7 Гласове:
2

Последна промяна: 11.12.2010 09:18


ІІ. КОЛЕДА НАБЛИЖАВА – ДА ПОТЪРСИМ  ХРИСТОС В СЪРЦАТА СИ!
          Трансфигурацията не е експеримент, а един вътрешен процес, основан на дълбоко прозрение. В библията този процес е споменаван многократно, но толкова законспирирано, че човек трябва да притежава напреднало духовно съзнание, за да го изтълкува и приложи: Там четем: „ако той направи една крачка към Отца, Отец ще направи две крачки към него.” Също и думите на Йоан Кръстител: „Той трябва да расте, а аз да се смалявам”. (Еванг. на Йоан 3:30) Всяко смаляване на личността, на Его-то „според природата”, води до нарастване на Духа. И още: “Тогава ще се сбъдне написаното слово: Погълната бе смъртта победоносно (Коринт.1 15:54).

 За ученика вървящ по Пътя, тези събития се превръщат в реалност посредством силата на своя събуден Праатом, силата на Гносиса и силата на Христос, като последните две сили се откриват само в действащи силови полета на Духовни общества, каквото е Лекториум Розикруцианум за нашата страна. Създаването на тези силови полета, „живо тяло”, както още се наричат, са дълга тема. Многократно е ставало въпрос, че  освен електромагнитното поле на диалектиката, съществува още и първоначалното Божествено електромагнитно духовно поле.  Неудовлетвореният от заобикалящата го реалност търсещ човек, ръководен несъзнателно от импулсите на своя Праатом, влиза в досег с това Духовно поле. Прискрипан в клещите на диалектиката, той не винаги успява да дифинира подобно състояние и най-често го пренебрегва. Но ако открие в себе си извора на своята духовна дисхармония, той най-често се среща с една работеща в материалния свят Духовна школа на Универсалното Братство, и макар че вероятно не може да се говори веднага за съзнателно разпознаване, то този контакт, въпреки това, е едно електромагнитно събитие, чиято лъчева сила упражнява определено въздействие.

Стигне ли се до позитивен контакт, тогава чрез лъчевия фокус на Духовната школа се събужда атомът на Духовната искра от своето латентно състояние. Като тръбен зов този лъчев фокус предизвиква определен резонанс в Духовната искра на търсещия човек и той усеща в сърцето си потвърждение за началото на обновителния процес.

Колкото и минимален да е този резонанс, това е началото на приемане на едно излъчване, което принципно не е от този свят. Това излъчване предизвиква реакция в жлезите с вътрешна секреция. То се насочва от гореспоменатата точка в сърцето към тимусната жлеза, която се намира зад гръдната кост. Тимусната жлеза бива стимулирана в своя духовно-финоматериален аспект към производството на един нов хормон - един хормон с нови финоматериални качества. С това фундаменталният обрат вече е започнал!

Този „тръбен зов”, този първи силов импулс, обаче, още не предизвиква постоянна реакция, защото новият хормон, който попада от тимусната жлеза в „малкото кръвообращение”, бива неутрализиран от все още враждебната на този процес система черен дроб-далак (седалището на аза) и често бива изхвърлен от системата. Понякога изглежда, като че ли ученикът си остава стария природен човек, който си е бил и преди.

Това, обаче не е точно така! Искрата, запалена от Лъча на Гносиса, започва да расте и при следващия „тръбен зов”, който със сигурност ще отекне, тя ще се превърне в пламтяща искра. Така силовите импулси следват един след друг и запалват пламъка на Духа. Скоро ще настъпи период, когато ще се съберат толкова много светлинни елементи, че ще се постигне едно постоянно въздействие. То най-общо се изразява в следните признаци: 1)ясно разбиране; 2)искрен стремеж за спасение; 3)пълно самоотдаване; 4) нова жизнена позиция; 5)непосредствено приемане в Новото Жизнено поле, в Новата раса, в Божия народ. От тук нататък всъщност започва великия процес новораждане – процесът на трансфигурация.

Да родим Христос в сърцата си означава да отворим сърцето си за божествените еманации. Означава да доверим пресъхналите си души на Гносиса, който така отдавна чука на вратите ни. Готови ли сме за това, Той ще ни намери. Ще влезе, ще намери там почистен и отключен Своя храм  и ще озари със Светлината си живота ни.

(следва)







Тагове:   НАС,


Гласувай:
3



1. bven - Много навременен и полезен постинг!
11.12.2010 15:03
Нека наистина се обърнем навътре в себе си и да намерим истината , за да бъдем силни !:)
цитирай
2. анонимен - Бог е дал четири неща на човека, които трябва да пази:
11.12.2010 16:32
Свободата на Душата си!
Силата на Духа си!
Светлината на Ума си!
Добротата на Сърцето!

"Често съм се спирал върху смъртта. Аз не говоря за смъртта на Земята. Има една смърт, през която човек може да мине още докато е на Земята. В този смисъл да умре човек – това значи да отстрани от себе си всички отрицателни качества. Това значи да се отрече човек от всички свои деди и прадеди, да се отрече и от себе си. Ако може да се отрече и да умре заради тях, той е умрял заради един стар живот. " - Учителят
цитирай
3. samorasla - Да, времето ни подпира от всякъде
12.12.2010 22:35
bven написа:
Нека наистина се обърнем навътре в себе си и да намерим истината , за да бъдем силни !:)

Дано повече хора запалят светилниците си и да са готови да посрещнат предизвикателствата
цитирай
4. samorasla - Това е разделяне със старата природа
12.12.2010 22:42
анонимен написа:
Свободата на Душата си!
Силата на Духа си!
Светлината на Ума си!
Добротата на Сърцето!

"Често съм се спирал върху смъртта. Аз не говоря за смъртта на Земята. Има една смърт, през която човек може да мине още докато е на Земята. В този смисъл да умре човек – това значи да отстрани от себе си всички отрицателни качества. Това значи да се отрече човек от всички свои деди и прадеди, да се отрече и от себе си. Ако може да се отрече и да умре заради тях, той е умрял заради един стар живот. " - Учителят

Това е разделянето със старата природа - да умреш в Исус
цитирай
5. samorasla - Чрез приемането на Кръстния път
12.12.2010 22:49
Чрез приемането на Кръстния път природата на смъртта - земната личност, става врата за Духа, за въскресение на небесното тяло. Мистичното новораждане се отнася до едно съзнателно свързване с Христовата сила.
цитирай
6. анонимен - Пишете често за Школа на розенкройцерите в България
13.12.2010 14:05
Как мога да се свържа с нея и да стана член на тази школа
цитирай
7. samorasla - Всичко за Интернационална Школа на Златния Розенкройц:
13.12.2010 21:25
http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515826
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031