Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2010 07:26 - РЪКА, ПРОТЕГНАТА КЪМ ВСИЧКИ
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2209 Коментари: 4 Гласове:
1

Последна промяна: 17.10.2010 10:48


„От рамото до китката е моята ръка,

а педята - на Бог.”

 

Интернационалната Школа  Лекториум Розикруцианум е съвременна организация, която отправя своето послание към силно индивидуализираното съзнание на хората от ХХ-ХХІ век. Стъпвайки на древните традиции на Мистерийните Школи, тя развива и адаптира в съвременен вид по-ранните импулси за духовно пробуждане, като тези на раннохристиянските гностици, манихеите, богомилите, катарите и класическите розенкройцери от ХVІІ-ти век. Възникването на Школата може да се отнесе към 1924 г., когато братята З.Леене и Я. Леене се присъединяват към холандския клон на Братството на Розенкройцерите, общество създадено от Макс Хайндъл през 1909 г. в Калифорния. През 1929 г. братята оглавяват Холандския клон. През 1945 г.обществото се идентифицира като Лекториум Розикруцианум и се определя като Гностична Духовна Школа. Нейната дейност бързо се разпространява не само в много европейски страни, но и в Северна и Южна Америка, Африка, Австралия и Нова Зеландия. Русия, където розенкройцерите бяха преследвани по време на комунистическия режим, днес започва да възстановява отново своите духовни центрове.

През 1988 г. Школата на Златния Розенкройц започна своята работа и в България -http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/. Създадени са нейни центрове във всички по-големи градове на страната и техните врати са широко отворени за всекиq без разлика на пол, възраст (над 18 г.), религиозност.

Всеки духовен център на Лекториум Розикруцианум е осветено място. Той притежава работно поле, където се изливат силите  на Универсалния Седморен Дух в съответствие с подготовката и възможностите на групата.Тук ученикът се среща с такъв възглед на живота, с  такава жизнена позиция и жизнен път, които значително се различават от общоизвестните. Лекториум Розикруцианум не проповядва учение, основано на теории, хипотези и авторитети, за да се занимава след това с интелектуаното му разглеждане, обосновка и разпространение. Лекториум Розикруцианум съществува в нашия свят с друга цел: той се обръща към търсещия човек, намиращ се в духовна тъмнина и нищета, за да го събуди.

Ако тези усилия се увенчаят с успех, ако Школата на Златния  Розенкройц накара търсещия човек да разбере, че всички търсения имат смисъл само тогава, когато са насочени към абсолютната Истина, към реално съществуващия Абсолют и непреходното, едва тогава тя може да посочи на човека пътя и методите  за постигане на тази Истина. Тогава Школата наставлява ученика в святата наука за освобождение от всички страдания.

За Универсалното учение трудно се говори на ежедневен език. Още по-объркващо е ако се използва научна терминология. То е сакрално учение и се възприема предимно със сърцето. То е гностично християнско по своята насоченост. Библията, по-често Евангелията от Новия Завет, се използват в техния езотеричен прочит, отчитайки частичното им осакатяване в интерес на определени ортодоксални кръгове.

Ако човек, наблюдаващ света около себе си, зададе въпрос:”Кой е най-характерния аспект на човешкото съществуване?”, то отговорът ще бъде: „Най-характерното е непостоянството и непрестанното разрушаване на всичко съществуващо на Земята”. Всичко, което се развива в този живот, което живее и се създава от човека,както и това, към което се стреми и постига – на всичко му идва краят И не само това, този край настъпва с болка, страдания и печал.

Всичко в този свят е относително.

Духовната школа е инструмент на Светлината. Тя действа като фокус на тази светлина. Чрез нейното въздействие се ражда едно проникновено самопознание. От себепознанието  произтича познанието за света, и тогава идват отговорите на най-значимите въпроси в живота.

Лекториум Розикруцианум учи, че спасението е в самите нас. В нашето време на дълбоки фундаментални промени във всички аспекти на живота, за Земята – този край ще бъде ново начало. За хората – също, но за всички ли? Само този, който напълно се е доверил на Гносиса, който има смелостта изцяло да се слее с него, може да достигне раждането на една нова душа и нова личност, да постигне  трансфигурация. За такъв човек времето и пространството, като ограничение на природното съзнание, изчезват. Ражда се новия духовно-душевен човек, за когото Апостол Павел казва: „Сее се тление, възкръсва в нетление,... сее се душевно тяло, възкръсва духовно тяло.”(ІКор.15,42-44). Това е Пътят на осъществяването, по който Духовната школа на Златния Розенкройц върви със своите ученици.

 






Гласувай:
1



1. samorasla - Ден и нощ.
18.10.2010 13:57
Добро и зло. Живот и смърт. Светлина и мрак.
Розенкройцери и ... ?....
В нашия диалектичен свят, света на материята, винаги има две противостоящи сили.
Сили, които помагат за да се изтегли човечеството към 6-та космична област, и... сили, които ще дърпат това човечество към робство, гибел и смърт.
цитирай
2. анонимен - Розенкройцери и ... ?....
19.10.2010 10:11
Розенкройцери и Бездуховност.
Розенкройцери и Тъмнина(ти).
Розенкройцери и Не-познаване на себе си (и на Вселената).

цитирай
3. samorasla - Много жалко е,
19.10.2010 13:02
анонимен написа:
Розенкройцери и Бездуховност.
Розенкройцери и Тъмнина(ти).
Розенкройцери и Не-познаване на себе си (и на Вселената).


цитирай
4. samorasla - че мислите така.
19.10.2010 13:05
Това само показва, колко объркан сте и как добре ви е моделирала системата.
Най-тъмно е преди разсъмване, а то наближава. Дано до тогава прозрете истината!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2514175
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031