Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.08.2010 08:40 - „ИСКАМ ДА ТИ ДАМ, НО МАЛКО Е ГОЛЯМ...”
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2797 Коментари: 5 Гласове:
2

Последна промяна: 14.08.2010 18:59

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

                Изкуството е бита карта. У нас то винаги е било крехко, колебливо и много комплексирано. Затова толкова бързо и без особена съпротива бе натикано в деветата дупка на кавала, откъдето удобно от време навреме се изважда за да обслужи нечии събудени страсти.  И причината е не защото няма пари (наистина ги няма, но за какво ли има?...), а защото интелигенцията от комунистическо време, а и днес все още е дамгосана като враг:  Човекът на изкуството, наравно с чиновника, е онзи, който с дългите си чисти пръстета и без труд иска да бръкне в джоба на работника и да живее на негов гръб. Но чиновника, натоварен с правомощието да ни върти на шиш колкото си иска, от обект на презрение,  е превърнат  в обект на привидно почитание и сервилничене. А поета, актьора, оперния певец, художника... за какъв дявол са ни притрябвали, може спокойно да си живеем и без тях, нали?..

         Такива са днешните взаимоотношения  между народа  и изнеженото съсловие на изкуството, взаимоотношения, внедрявани от много десетилетия и подклаждани непрекъснато. Но природата не търпи празно пространство – в ежедневието ни нахлу и трайно се загнезди змията на псевдоизкуството:

          Коя музика е по-страшна за младежите днес. Хард-а или чалгата? Хард-а буквално убива цели нервни огнища, кастрира емоционалността, изостря агресията. Чалгата  - точно обратно: измива съзнанието, възбужда примитивизма, излинява ума.

          В живописта и поезията се наложиха модерните форми и изразни средства. Прекаленото им интелектуализиране отблъсна интелигентния потребител, срути критериите и внесе значителен принос в размиването на ценностната система.

          Скулптората от хилядолетно изкуство се превърна в почти еднодневна демонстрация: утвърждаващите се фестивали на ледени, пясъчни и био-фигури налагат едно различно отношение към времето - обезценяване и привикване с неговата мимолетност.

            Порнографията, нахлула в театъра, идейните (по-точно без-идейни) внушения на това древно изкуство, го превърнаха днес в халтура и игра на думи.

            Липсата на дълбочина в съвременния български роман – едни и същи сюжети или екстравагантни хрумвания, плуващи в сос от празнота и пустош в съответствие с духовно-душевната празнота на авторите им.

            Документалната проза пък най-често е опит за пренаписване на историята или елегантен начин за разчистване на сметки, изопачаване или неглижиране на събития и факти...

             Къде са посланията? Къде е най-осезаемият белег, който превръща едно произведение на изкуството в шедьовър и го окичва с ореола на вечност? Вярно е, че нищо ново няма под небето. Но вярата и надеждата, любовта и милосърдието са безсмъртните атрибути на Божествената Истина, която е неизчерпаема. Когато присъства в изкуството, тя винаги ще има шанс да стигне до някого и да бъде чута. А една събудена душа в нейно име струва повече от стотици сладко спящи...

          Тези размисли провокираха в мен група тийнеджъри – симпатични и интелигентни на вид, които полегнали на плажа, слушаха в блажена нега: „Искам да ти дам но малко е голям...”



Тагове:   малко,   ДАМ,   „искам,


Гласувай:
2



1. sestra - Подкрепям текста, макар, че
14.08.2010 09:55
мога да се съглася само с началото и края. Все пак изкуството е тема за индивидуалностите. Подценяването на съвременните форми на изкуството, в това число виртуалните и преходните във времето е наприемливо за мен, стига да са заложени критериите във всеки от нас. Новите начини на изразяване не обезсмислят класическите. Изкуството умира без динамика. Само недостигът на часове в училище е достатъчен да даде ефекта на плажа. Освен това поверието, че някои музикални стилове били вредни намирам продиктувано от слаби нерви единствено. Който каквото желае - това нека си слуша. И дори да звучи пресилено, съм убедена, че бунтът в изкуството е единственият жизнен двигател. Събитията, които го следват са политическа пяна и борба за хляб. Едно и също през цялата история.
цитирай
2. samorasla - Сестро, сестрице,
14.08.2010 10:42
стига ми да си съгласна с началото и края. Пишеш:"Изкуството умира без динамика" - права си, но умира, защото ежедневно го убиват. Колкото до бунта на изкуството - бих го сравнила с напалмовите пожари във виетнамските джунгли за да се справят с партизаните, спомняте ли си?
Последствията са тотални!!! И невъзвратими!!!
Кой спечели от войната там, а? Същите, които днес печелят от шоу-бизнеса - лицето на днешното изкуство.
цитирай
3. sestra - Samorasla,
14.08.2010 20:53
така, както казваш, значи да погребваме изкуството и да му сложим кръст.
"Колкото до бунта на изкуството - бих го сравнила с напалмовите пожари във виетнамските джунгли за да се справят с партизаните, спомняте ли си?
Последствията са тотални!!! И невъзвратими!!!"

А с това не съм съгласна, учител по изкуство съм, работа ми е да се интересувам, няма връзка, наистина. Бих се радвала да поговорим още, но сега ме чака нещо...
цитирай
4. samorasla - В никакъв случай
15.08.2010 14:05
няма да погребваме изкуството. Погрешно си ме разбрала, аз съм "за" изкуството, но страшно ме боли, наблюдавайки неговата мутация.
цитирай
5. анонимен - to si e za pogrebvane
04.09.2010 20:28
wreme e da wikame katafalkata
otdawha ministrite mu iskopaha yamata
Wse niama pari za nego
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520150
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930