Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.04.2019 14:43 - УКАЗАНИЯ, ПОЛУЧАВАНИ ОТ ОТВЪДНАТА СТРАНА
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 654 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
   ..."Езотеричните, теософските и розенкройцерските школи (и особено в техните вътрешни школи)  имат свои собствени форми на илю­зия за указанията. Резултатите свеждат ученика до състоянието на напътст­ван, а често и на управляван от илюзорни гласове. Чес­то ръководителите на организацията твърдят, че са в пряка връзка с Учител или с цялата Йерархия от Учители, от където идват и нарежданията. Тези запове­ди се предават на членовете на организацията и от тях се очаква незабавно и безрезервно подчинение. Според системата за подготовка, дадена като езотерично обу­чение, се поставя целта за подобна връзка с Учителя или с Йерархията, за да се стимулира аспирантът да работи или да медитира, като той бива уверяван, че някой ден ще чуе гласа на своя Учител, който ще му дава указания, ще му казва какво да прави и ще му нахвърля ролите, които той трябва да изпълни. Голяма част от психологическите затруднения при езотерични­те групи могат да бъдат проследени до тази нагласа и до даването на тази заслепяваща надежда на послуш­ника. С оглед на това никога няма да е прекалено повтарянето на следните истини:

1.  Целта на всички учения, давани в истинските езотерични училища, е съзнателно да свържат човека със собствената му душа, а не с Учителя.

2.  Учителят и Йерархията от Учители работят само на полето на душата като души с души.

3.  Съзнателният отклик на плана и на впечатле­нията, идващи от Йерархията, зависи от чувствително­то взаимодействие, което може да се развие и да се запази завинаги, между собствената душа на човека и неговия мозък, посредством ума.

4.  Следното трябва да се има предвид:

а.  Когато човек осъзнае себе си като душа, тога­ва той може да се свърже и с други души.

б.  Когато той съзнава, че е последовател, тогава той може да се свързва и разумно да сътрудничи с други последователи.

в.  Когато той е посветен, той разпознава и други посветени - във външния си живот и в съзнанието си.

г.  Когато той е Учител, свободата на Небесното Царство му принадлежи и той работи в пълно съзнание като един от старшите членове на Йерархията.

Но всички тези различия са свързани с ранга на работата, а не с ранга на индивида, и това е от голямо значение; те показват разширения на душата, а не сте­пенувани връзки с личности. Според осъзнатото разви­тие на душата на физическото поле ще се осъществи и откликът спрямо света на душите, на който окултната Йерархия е сърце и ум. Указанията, които привърже­ниците на голям брой езотерични школи следват, не идват от Йерархията, а от астралното отражение на Йерархията. Следователно те откликват на илюзорна, изкривена и изградена от човека представа за един изк­лючителен духовен факт. Те биха могли, ако изберат това, да откликват и на действителността.
... Мистици от всякакъв тип, естествено предраз­положени към самовглъбения негативен живот, днес чуват гласове, получават указания и се подчиняват на импулси, за които те твърдят, че идват от Бог. Нав­сякъде има групи, занимаващи се със задачата да насо­чат хората към духовния живот, със задачата да уста­новят Плана на Бога или със съдействие на този План по някакъв начин. Някои от тези групи работят разум­но и понякога са точни в предположенията и усилията си, но повечето от тях действат неправилно .и са пре­димно астрални по пр"ирода...
Следователно за нас е много важно да изследваме източниците, от които произлизат голяма част от тези т. нар. „указания". За по-голяма яснота и за улеснява­не на вашето разбиране предлагам да изброя накратко тези източници без дълги обяснения. Това ще даде на искрения и разумен изследовател възможността да проумее, че цялата тази тема е по-обширна и много пот важна, отколкото е предполагал, и може да доведе до по-внимателен анализ на „типовете указания" и до раз­биране на възможните насочващи сили, на които бед­ният неук новак може да стане жертва:

1.  Указания или инструкции, идващи от мъж или жена, намиращи се на физическото поле, от които на­сочваният обикновено търси помощ...

2.  Нагласата към самовглъбеност на новака или на мистика извежда на повърхността целия негов под­съзнателен „живот на исканията"... Той обаче ги тъл­кува като категорично външно напътствие и ги форму­лира за себе си по такъв начин, че за него те се прев­ръщат в Гласа на Бога.

3.  Възстановяване на стари духовни стремления и склонности, идващи от предишно превъплъщение или превъплъщения... Те му изглеждат като съвсем нови и осезаеми и ги смята за свръхестествени заповеди, идва­щи от Бога...

4.  Отбелязаните „указания" могат да бъдат прос­то чувствителност към гласовете и разпорежданията, както и към добронамерените стремежи на добри хора, намиращи се на пътеката, водеща към завръщане към въплъщение. Днешното духовно раздвоение на чове­чеството причинява голям брой напреднали души бър­зо да се завърнат към живот на физическото поле. Докато витаят на границата на външния живот, очак­вайки момента, в който ще се родят наново, често на субективен и несъзнателен план с тях се свързват въп­лътени хора. Това се случва предимно през нощта, когато съзнанието е вън от физическото тяло. Това, което те споделят и  преподават (често добро по природа, обикновено - посредствено, а понякога - съв­сем неграмотно), се помни, когато съзнанието е будно, и новакът го тълкува като гласа на Бога, който му предоставя указания.

5.  Указанията могат да бъдат също и с астрална, емоционална природа и да са последица от връзките, осъществени от аспиранта... на астралното поле... Те се обагрят от заслепението и много добронамерени ръ­ководители на групи и организации получават своето вдъхновение от тези източници. В тях няма истински, трайни указания...

6. Отбелязаните указания могат да възникнат и в резултат на телепатична настройка към умовете на дру­ги хора...

7.  Умственият свят, както и астралният свят, е пълен с мисъл-форми и човек може да се свърже с тях и да ги изтълкува като предаващи указания...

8.  Следователно указанията могат да дойдат от всякакви типове въплътени и невъплътени хора - от много добри до много лоши. Това включва помощта, предложена от истинските посветени и адепти посредс­твом техните работещи последователи и аспиранти, а също и умствените и астралните дейности на обикнове­ните разумни мъже и жени, включително и на емоци­онално и себично настроените индивиди. Трябва да се помни, че никога никой истински посветен или последовател няма да се стреми да упражнява контрол над който и да е човек, нито пък чрез някаква катего­рична команда ще указва някакво действие, което трябва да се предприеме...

9.  Указанията идват също и от собствената силна и цялостна личност и човек често не успява да разпоз­нае тяхната същност...

10.  Както добре знаете, указанията могат да дойдат и от собствената душа, когато посредством медитация, дисциплина или служене човек установи връзка и впос­ледствие се осъществи непосредствен канал за връзка между душата и мозъка   посредством ума. Когато е ясна и пряка, тази връзка носи истински божествени указания,   идващи  от  вътрешната  божественост. Възможно е обаче тя да бъде изопачена и погрешно тълкувана в случаите, когато умът не е развит, характе­рът - непречистен, а човекът не се е освободил от прекомерния контрол на личността. Умът трябва да при­ложи правилно дадените истини или указания. Когато има вярно и правилно разбиране на вътрешния божест­вен глас, тогава и само тогава ще има сигурни указания и гласът на вътрешния Бог ще може да говори ясно на своя инструмент, човека на физическото поле.

11.  Веднъж щом се установи, стабилизира, на­сърчава, развива и разбере тази форма на указания, ще станат възможни и други форми на духовно напътствие. (15-480/92)

(2) Новопостъпилият в ашрама е под напътствието на по-напреднал чела и „Учителят редовно получава отчети (въз основата на определени таблици) от стар­шия последовател, който отговаря за новака."

Из ПОСЛАНИЯТА НА ТИБЕТЕЦА ч.2 Книгата може да намерите в духовна библиотека Спиралата.нет




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520328
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930