Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2017 16:11 - Джуал Кхул: Духовна Иерархия. Ченелинг VIII - откъс 9
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 855 Коментари: 0 Гласове:
0



            ЛЪЧ ЧЕТВЪРТИ: ХАРМОНИЯ ЧРЕЗ КОНФЛИКТ
            Този лъч има най-нис
шите и най-висши аспекти. Когато този лъч се управлява от нисшия "аз", възникват конфликти и опустошение. Когато той се управлява от Висшия "Аз" възниква хармония. Четвърти лъч е свързан с емоционалното тяло и чакрата на слънчевия сплит. Той също е много тясно свързан с физическото съществуване. Четвърти лъч притежава специални отразяващи свойства, които в известен смисъл заставят човек да се върне към нещата, които не е завършил или все още не е изпълнил. В такива случаи, той действа като огледало.
Цветът на лъча
е изумрудено-зелено. Този лъч е много тясно свързан с изкуството. Такива изящни изкуства като музиката и скулптурата на земята са създадени от хора на висшия аспект на този лъч. Моцарт, Леонардо да Винчи, Щраус, Рубенс - всички те са имали голям дял от енергията на четвърти лъч. Моцарт в своето въплъщение е притежавал душа, личност, ум и емоционално тяло изцяло в четвърти лъч.

            Отрицателна черта на този лъч е възможността да попадне в капана на твърде много привързаност към емоционалното тяло, което е характерно за повечето хора. Ето защо за четвърти лъч е добре да работи с първи лъч на волята или с трети, а също и с пети лъч, които в своята същност са по-ментални. Това е необходимо на хората на четвъртия лъч за балансиране.
            Този лъч въплъщава в себе си равновесие на такива качества, които в източните традиции се наричат раджас (активност) и тамас (инертност).  Обикновеният човек е винаги в центъра на смъртоносна битка на тези две енергии докато достигне сливане с душата и нейното утвърждаване. Примери за този тип могат да служат Винсент ван Гог и Пабло Пикасо. Те са имали огромни артистични способности, но техните умствени, емоционални и духовни аспекти не са били балансирани, което е допринесло до величие в едно ниво, но на друго ниво са преживявали постоянна агония. Много често  човек на четвърти лъч се плъзга надолу по хлъзгавия лед на емоциите си, докато не достигне равновесие и баланс на разума. Един добър модел за самообучение на хората от четвърти лъч може да допринесе изучаването на Бхагавад-Гита.
          Доколко хората в четвърти лъч са привързани към Земята и естетиката, те често твърде трудно влизат в медитация и в духовната област. Много често хората в четвърти лъч се увличат от големи физически натоварвания, като например туризъм, скално катерене; Тези хора обичат да яздят кон, да управляват автомобил и други транспортни средства, също обичат всичко, което е свързано с животни. Във всичко това няма нищо лошо, когато се базира на неразривната връзка на човека с небесното и духовното.
            Една от заплахите за хората на четвърти лъч е, че те са склонни да манипулират другите. Много често те ги увличат в своите пристрастия. Важно за хората от четвърти лъч е да посвещават живота си в търсене на духовния път. В противен случай те може да изпаднат в маниакално-депресивни състояния. Техния начин на духовно развитие трябва да се основава на самоконтрол, водещ до уравновесеност на мисълта.
            Конкретни добродетели на хората в четвъртия лъч се явяват  типичните за тях  чувства на силна привързаност, състрадание, физическа смелост, щедрост; бистрота в интелектуалните процеси и възприятия. Пороците на четвърти лъч са концентрираност върху себе си, прекомерно безпокойство, неточност, недостиг на морална смелост, твърде силни страсти, леност и екстравагантност. Необходимо е да отработи такива качества като спокойствиеувереност в себе си, самоконтрол, непорочност, безкористност, точност, а също ментално и нравствено равновесие.

ЛЪЧ ПЕТИ: КОНКРЕТНО МИСЛЕНЕ
            Този лъч е на науката и научните изследвания. Човекът на този лъч притежава интелект и обича да спазва точността в детайлите. Този лъч е свързан с менталното тяло. Много хора по света днес са затънали в менталното си тяло и не си позволяват да се отворят към интуицията и тялото на душата. Такава опасност заплаашва този тип лъч.
            Ако човек "заседне" в мисленето, може да забави овладяването на езотеричната сфера. Когато човек в  пети лъч открива духовния път и започне изследвания в тази област, той ще бъде в състояние да го разбере по-дълбоко, отколкото представителите на другите видове лъчи.
            Пети лъч е много важен за Земята в нашето време. Хората, които действат повече на емоционална основа, са склонни да изключват енергията на пети лъч. Те не се се научили да използват тази енергия, за да балансират своите емоционални тела. Има и друга страна на медала: хората от пети лъч трябва да се научат от време на време да изключват своето мислене. Това е причина медитацията да е от съществено значение за този тип. Цветът на този лъч - оранжев.
            Хората на пети лъч са изключително правдиви и пълни със знания и факти. Опасността тук се крие във вероятността да се превърнат в педанти, твърде фокусирани в детайлите. Това е лъч на големи химици, електронни специалисти, първокласни инженери, видни хирурзи, лекари, техници.
            Хората от пети лъч, занимаващи се с изкуство са много рядко, защото енергията е най-вече научна.  Те излизат на духовния път чрез научни изследвания, достигайки до окончателни заключения. Този тип хора са в състояние да проникнат в самата същност на проблемите.
   
Мисленето на пети лъч  може да обхване всеки учебен опит и да стигне далече. Хората на трети лъч притежават отличен ум, но не са в състояние да проникват до самото ядро, самата същност на нещата, така както  хората на пети лъч.
     Още една от характеристиките на пети лъч,
за която много от тях не са наясно, е безкористната любов. Това е така, защото пети лъч достига до висшето ментално тяло, а това вече е в сферата на душата. Пети лъч помага в процеса на намиране на психически баланс и цялостност.
    
Към специалните добродетели на пети лъч се отнасят способността да се правят пълни и точни заключения, чувство за справедливост, здрав разум, честност и почтеност, независимост и остър интелект. Пороците на пети лъч са остра критичност, ограниченост, високомерие и самонадеяност, липса на снизходителност, недостиг на състрадание и уважение, както и предубеденост. Трябва да отработи такива  добродетели като почтителност, преданост, състрадание, любов и доброта.

       ЛЪЧ ШЕСТИ: ПРЕДАННОСТ
        Шести лъч е лъчът на предаността и идеализма. Човекът на този лъч е пълен с религиозен плам. Всичко, което той вижда или е перфектно или е непоносимо. Този лъч се базира на емоциите, което е много тясно свързано с подсъзнанието. Неговият цвят е индиго (тъмно синьо). Той притежава  способност да помага на индивидуалността да се освободи от товара на  светските, земни тегоби. За хората от този тип е необходим личен Бог, и дори земна инкарнация на божество, за да му се поклонят и да му се посветят. Представителите на висшия тип на този лъч често стават светци. А на нисшия тип - ориентирани върху личността, се проявяват като отвратителни фанатици. Християнските фундаменталисти са много тясно свързани с този лъч. Всички религиозни войни и кръстоносни походи произлизат от злоупотребата на този лъч.

        Хората от този лъч обикновено са много деликатни, обаче те много лесно се ядосват или изпадат в гняв. Те са в състояние да отдадат живота си за идеалите, които са избрали и на които са много предани. От хората в шести лъч произлизат прекрасни проповедници и оратори, но не са добри държавници и бизнесмени. Често хората на шести лъч са поети или автори на религиозни книги, проза или поезия. Те ценят красивите неща, но по-рядко самите те ги създават. Методът за изцеление на този тип е пътят на вярата и молитвата. Постигат близост с Бог чрез молитва и медитация, намирайки така изцелително единение с Господ.
            В настоящо време шести лъч излиза от въплъщение. Най-висшата му проява беше животът на Исус Христос и Господ Майтрея. Шестия лъч беше разпространен преди две-три хиляди години, защото човешката раса тогава се е намирала на етап на еволюция, съответстващ на "тийнеджърска възраст". Ето защо, шести лъч е служел като идеален инструмент за подема на човечеството към следващия етап. Сега човечеството е узряло и този лъч не е толкова полезен. Сега практически той е заменен от енергията на седми лъч. Шести лъч също е бил свързан  с  гуру, с наставника, с Учителя. В Новата Ера, в цикъла на седми лъч идеалът ще бъде малко по-различен: човек да притежава собствена сила и да признава присъщото си равенство с духовните учители, като във всичко да се проявява неговия безсмъртен "Аз".

Примери за шести лъч могат да служат Калвин, Майстер Екхарт и Свети Франциск (Кутхуми).
Конкретни добродетели, присъщи на хората от шести лъч
, са преданост, честност, любов, нежност, интуиция, лоялност, почтителност и благоговение. Пороците на този лъч са егоизъм и любовна ревност, прекомерна зависимост от други, пристрастност, самозаблуда, сектантство, склонност към религиозни предразсъдъци и суеверия, към прибързани заключения, както избухливост и гняв. Необходимо е да се отработят добродетели на сила, саможертва, непорочност, правдивост, търпение, толерантност, спокойствие, уравновесеност и здрав разум.

        ЛЪЧ СЕДМИ: ЦЕРЕМОНИАЛНА МАГИЯ И РИТУАЛ
           Енергията на седми лъч е свързана с преобразуващия виолетов пламък. Ръководител на Отдела на седми лъч е Сен Жермен. Седмият лъч помага да се интегрират небесата и земята и да се вкорени духовността във физическия и материален свят. Той е лъч на формата, така че хората от този лъч са превъзходни скулптори. Комбинацията на четвърти със седми лъч може да даде най-висш тип на човека на изкуството. Леонардо да Винчи е имал душа от четвърти лъч, личност на седми лъч, менталност на седми лъч, емоционално тяло на четвърти лъч и физическо тяло на седми лъч.      Неразвитият представител на седми лъч е обект на предразсъдъци, той е твърде много повлиян от поличби, мечти и различни спиритически явления. А по-развитият вид на седми лъч е готов винаги да постъпва правилно, да говори правилно и в точния момент. Ето защо той се радва на голям обществен успех.

Духовният път на човека от седми лъч се постига чрез спазване на правилата, общоприетото тълкуване и ритуала, така че лесно да се призове помощта елементалните сили. Той също така получава голямо удоволствие от практикуването на дисциплина и организира всички аспекти на живота си в служба на Бог и в хармония с Бог. Специалните добродетели на хората на седми лъч са сила, издръжливост, смелост, учтивост, внимание към детайлите, както и самочувствие. Недостатъците на този тип лъчи е формализъм, религиозен фанатизъм, гордост, ограниченост, повърхностни решения и злоупотреба. Необходимо е да отработи добродетели като осъзнаване за единството, по-широки възгледи, толерантност, смиреност, кротост и любов.

          Още един пример за човек в седми лъч е Николай Рьорих, канал на Възнесения Учител Ел Мория, който даде на хората книгата Агниога. Той е имал душа в седми лъч, личност в седми лъч, мисловно тяло в седми лъч и физическо тяло в седми лъч.

Превод от руски: ЛАУ

(продължава)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2519631
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930