Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2017 14:54 - Джуал Кхул:Духовна Иерархия. Ченелинг VIII - откъс 8
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 943 Коментари: 0 Гласове:
0



 

ОБЩ АНАЛИЗ НА ДВАНАДЕСЕТТЕ ЛЪЧА

 ЛЪЧ ПЪРВИ: ВОЛЯ-МОГЪЩЕСТВО
            Първият лъч е енергията на волята, могъществото, мотивация. Той е свързан с жизнената сила, инициативата, импулса. Той разрушава старото и дава път на новото. Това е една много динамична енергия. Цветът на този лъч е червен. Тези, които се намират на този лъч, имат голяма лична сила, която може да се използва както за добро, така и за зло.
            Хората на първи лъч винаги излизат напред, не остават на случайни позиции. Те винаги ще бъдат най-добрите в своята професия. Те са родени лидери. Хората на първи лъч са с характер, който не омеква под въздействие Любовта – Мъдрост на втори лъч, и могат да бъдат изключително жестоки и сурови.
            Духовният напредък на хората от първи лъч се осъществява благодарение на огромната сила на волята. Те са отлични лидери и командири. Примери са Наполеон, Уинстън Чърчил, Индира Ганди, Христофор Колумб (Сен Жермен). Обикновено след като първи лъч приключи своя пробив надделяват другите лъчи. В известен смисъл, първият лъч е свързан с енергията на Овена. Хората на първи лъч формират основата на проектите, но след това преминават към други дела.
            Първи лъч е полезен тогава, когато човек е травмиран от емоциите си; той може да използва волевата енергия на лъча така, че да се измъкне от това състояние. Носенето на червени дрехи може да помогне да се настроим към тази енергия. Това е един много силен лъч, и трябва да се използва внимателно, в адекватно количество. Повечето хора се нуждаят от по-малко количество енергия от първи лъч в сравнение с други лъчи. Червеният цвят може да засили някое вече съществуващо състояние. Първият лъч генерира почти незабавен ефект.

Физическото тяло на първи лъч има тенденция да бъде високо, едро, широкопрещесто. Човек, имащ първолъчево мислене, е праволинеен, директен и съсредоточен. Емоционалното тяло на първи лъч също е много силно, с интензивни емоционални реакции.
            Конкретните добродетели на първи лъч са сила, смелост, увереност, правдивост, безстрашие, способност широко да обхваща мащабни проблеми, способност уверено да общува с хората. Пороците на лъча са гордост, амбиция, своеволие, дързост, желание да потискат другите, упорство, гняв. Необходимо е да се отработят добродетели като мекота, смирение, състрадание, търпение и толерантност.

 

ЛЪЧ ВТОРИ: ЛЮБОВ-МЪДРОСТ
   
         Този лъч олицетворява божественото качество на любов и стремеж към чисто знание и абсолютна истина. Неговият цвят е син. Хората от този лъч са много любящи, толерантни, приятелски, отзивчиви. Душата на втори лъч обикновено е учител, може би архитект, защото този лъч дава голям капацитет за умозрителни градежи. Хората от този лъч притежават голям такт и способност за прогтозиране. Този тип хора имат способност да разкриват на другите истинското значение на нещата, заставяйки ги да виждат света, така както те самите го виждат.

Човекът на втори лъч е силно интуитивен. Той не е импулсивен, не се блъска от една страна към друга. Неговата техника на развитие в духовния път се основава на внимателно, задълбочено изследване на ученията, толкова дълго, че да се превърнат в част от неговата индивидуалност, да не са интелектуално знание, а правила в духовния път.
Съзнанието на втори лъч е много възприемчив
о. Обаче, те не е много често срещан тип. Емоционалното тяло на втори лъч е много спокойно, стабилно и зряло. Физическото му тяло обикновено е невисоко, деликатно и изящно.
Нисшите аспекти на втори лъч: придобиване на знания за егоистични цели, подозрителност, студенина, дързост, презрение към ограниченото мислене на другите. Към техните специални добродетели са: спокойствие, сила, търпение, издръжливост, любов към истината, вярност, интуиция, ясно мислене, ведър характер.
Трябва да се помни, че всички души, въплътени на планетата,
са свързан с втори лъч, защото ние живеем в слънчева система от втори лъч.
Майтрея
и Буда са били от втори лъч, както и повечето от останалите велики учители на Земята. Джуал Кхул е Учител от втори лъч, както и неговия наставник Учителят Кутхуми.

 

ЛЪЧ ТРЕТИ: АКТИВЕН РАЗУМ
            Този лъч е на абстрактните мислители, философи и метафизици. Неговият цвят е жълт. Хората от този лъч обикновено имат живо въображение и обичат висшата математика. Те са мечтатели-идеалисти и теоретици. Умеят да виждат проблемите много ясно и от всички страни.
            Една от основните черти на техния характер е упоритостта. Притежават способността да се заемат с нещо трудно и да не се отказват от работата си докато не я завършат, дори ако това отнеме целия им живот. Членовете на Трети Отдел са организаторите на Йерархията. Това са тези души - въплътени или  невъплътени, които „вършат делото".

Методът за усвояване на техния духовен път е в дълбоката философска и метафизическа работа до достигане на пълно разбиране. Томас Едисон е един от най-ярките примери за трети лъч. Друг пример е Парамахамса Йогананда. Хората на трети лъч са често твърде пристрастени към съвършенство. Те игнорират всичко, освен избрания план, който те следват с голяма прецизност. Те се стремят да бъдат независими. Що се отнася до отрицателните аспекти, те са склонни да налагат на околните собствените си възгледи. Те са много фокусирани, конкретни, логични, трезвомислещи и организирани, но не винаги мислят за последствията. Една от най-важните им  положителни способности е твърдо да се придържат към идеята за съвършенство и истинска божественост и да не се отклоняват от този курс до пълната му реализация. Към специалните добродетели на хората от трети лъч се отнася широкото разбиране на всички абстрактни въпроси, искреност в целта, подчертан  интелект, способност да се съсредоточават върху философски изследвания, търпение, повишено внимание и склонност да не се тревожат за дреболии. Сред пороците на този лъч са интелектуална гордост, студенина, изолираност, неточност в детайлите, небрежност, упоритост, егоизъм и твърде критично отношение към другите.
            Те трябва да отработят такива качества като състрадание, толерантност, преданост, точност, енергичност  и здрав разум.

Превод от руски: ЛАУ
(продължение)




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2524056
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930