Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.01.2017 13:29 - Джуал Кхул:Духовна Иерархия. Ченелинг VIII - откъс 7
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1134 Коментари: 0 Гласове:
1



ПСИХОЛОГИЯ И НАУКАТА ЗА ДВАНАДЕСЕТТЕ ЛЪЧА
Седемте лъча са първата и най-фундаментална проява на Бог. Те съдържат в себе си цялата "палитра", Неговата същност в проявена форма. Седемте лъча олицетворяват седем вида сили, които демонстрират седем качества на Бога. Тези седем качества оказват седморно въздействие върху материята и формите във всички части на безкрайната Божествена вселена.

ЛЪЧИ НА АСПЕКТА И ЛЪЧИ НА АТРИБУТА
Седемте велики лъчи са разделени на две категории: Лъчи на Аспекта и Лъчи на Атрибута:
Лъчи на Аспекта
I - Лъч на Волята-Могъщество;
II- Лъч на Любовта-Мъдрост;
III- Лъч на Активния Творчески Разум.
Лъчи на Атрибута:
IV - Лъч на Хармонията, Красотата, Изкуството или на Единството.
V - Лъч на Конкретното Знание или на Науката;
VI - Лъч на Абстрактния идеализъм или на Предаността;
VII - Лъч на Церемониалната Магия, на Ритуала или на Закона.

ЛЪЧИ НА СТРУКТУРАТА НА ВСЯКО ВЪПЛЪТЕНО ЧОВЕШКО СЪЩЕСТВО
Всяко разширение на душата, което се въплъщава на физически план, се състои от шест лъча. Има отделни лъчи за монадата, за душата, за личността, за менталното, за емоционалното и за физическото тяло.
Лъчът на монадата и Лъчът на душата - като правило са едни и същи във всички въплъщения на човека. Останалите лъчи може да се променят от живот в живот. Всяка въплътена личност се намира в един от тези седем лъчи. Душите, намиращи се в четвърти, пети, шести и седми лъч, задължително се смесват с първите три главни лъчи, след като преминат трето посвещение. Обаче Лъчът на монадата на всеки въплътен индивид е винаги един от първите три лъча.
В неразвития човек лъчите на физическото, емоционално и умствено тяло доминират. Докато човек се утвърждава като личност, Лъчът на личността е доминиращ, а трите телесни лъча са в негово подчинение.
Когато човек продължава да еволюира, в душата му настъпва поляризация. Възниква борба между нисшия "аз" и Висшия "Аз", тоест между Лъча на личността и Лъча на душата му. Щом Лъчът на душата започне да доминира, спечелвайки тази битка, ученикът придобива самоконтрол и овладява собствената си личност, а Лъчът на личността влиза в подчинение на Монадния лъч. В зависимост от това как ученикът успява да се поляризира в монадата, Лъчът на душата му постепенно започва да се подчинява на Монадния лъч.
Всяка от седемте групи души е чувствителна към въздействието на Лъча на Планетарния Логос (Санат Кумара), който се намира на Трети лъч. Всъщност, всички земляни се намират на подлъча на Неговия лъч, също както Той се намира на подлъча на Слънчевия Логос (Хелиос), който се намира та Втори лъч. Хелиос, от своя страна, е на подлъча на Галактическия Логос, а Галактическия логос – на подлъча на Вселенския Логос. Този ред продължава чак до Най-Великия Източник. Цялото мироздание се намира на един от подлъчите на Източника. Такава е великата йерархична стълба.
Хората,намиращи се на един и същи лъч, са склонни да виждат нещата по подобен начин. Все пак, това варира в зависимост от броя на посвещенията. Двама ученика може да имат личности в четвърти лъч и, като следствие, да имат много общо. Но тази ситуация може да се промени, когато те активират лъчите на душите си и тези лъчи се окажат различни. Това не означава, че хората с различни лъчи, не могат да намерят общ език, но лъчите всъщност оказват огромно влияние.
Когато разширението на душата измине две трети от духовния си път, Лъчът на душата започва да коригира личността. За всеки стремящ се ученик и студент ще бъде от голяма полза ако се опита да да разбере естеството на своите шест лъча, които представляват неговата духовна конституция.
Личностният лъч основно се проявява във физическото тяло. Душевният лъч особено влияе на астралното тяло. Монадният лъч влияе на менталното тяло. Личностният лъч дава чувство на отделеност, а Душевният лъч повишава чувството за групово съзнание и отдръпване от формалните аспекти на живота. Монадният лъч може да се почувства едва след третото посвещение, той засилва волевия аспект на Създателя.
Тези лъчи имат изключително силно влияние върху живота на всяко човешко същество. Лъчът на физическото тяло определя във висока степен присъщите функции на тялото. Лъчите определят качеството на емоционалното тяло и оказват силно въздействие върху характера на мислите.
Те създават във всеки човек предразположение към определени слабости и му дават определени силни страни.
Различният манталитет на хората с различен тип лъчи прави мисловните процеси по-леки за някои и крайно трудни за други. Ето защо човек, преминавайки чрез инкарнации от живот в живот, променя своята лъчева структура, докато не развие и не прояви всички качества. Знанието за системата на лъчите е абсолютно необходима за човешкото самопознание. Прави впечатление, че във всички съвременни земни психологии напълно отсъства разбиране за принципа на лъчите. Това е една от главните причини за ниската ефективност на психологията като цяло в настоящето време.
Лъчи имат не само хората. Държавите, градовете, групите, организациите също имат свои лъчи. Обикновено, обаче, те са ограничени само с лъч на душата и с личностен лъч. Повечето страни на Земята, например, все още са под въздействие на личностните лъчи.
Когато Лъчът на душата изцяло се фокусира в индивида, тогава ученикът е готов да приеме трето посвещение. А Личностният лъч мистериозно започва да угасва.”Пазача на прага” е победен. Именно душата избира за всяко ново въплъщение разширението на душата си - личността.
Всеки лъч работи предимно чрез една чакра. Познанието за лъчевата структура предоставя възможност дълбоко да се вгледаме в своя характер, за да узнаем силните и слабите си страни - по същия начин, както това може да се направи с помощта на правилно съставения хороскоп. Изучаването на езотеричната психологията и учението за дванадесетте лъча е също толкова важно, колкото изучаването на астрологията. В действителност, това е още по-важно, като се има предвид факта, че тези лъчи на едно по-високо космическо ниво, създават звезди и цели съзвездия в цялата безкрайна Вселена.
Много е важно да се разбере, че човек може да използва всички лъчи, независимо дали те участват в неговата лъчева структура или не. Човек е способен да призове всеки един от дванадесетте лъча и всяко от присъщите им качества, ако това е полезно за неговото служение.
Превод от руски: ЛАУ
(продължава)




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520101
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930