Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.12.2014 13:33 - Елена Блаватска за Българския обичай Сурвакане
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 8620 Коментари: 7 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Из „КРЪСТЪТ И ОГЪНЯТ” 

Очевидно, най-разпространените и известни символи на древните астрономически системи, които с потока на времето са достигнали да нашия век и са оставили следи в християнството и други религии, са Кръстът и Огънят; последният е символ на Слънцето. Древните арийци са ги използвали като символи на Агни. Всеки път, когато древният индуски огнепоклонник искал да се помоли на Агни – казва Е.Бюрнуф1, той съединявал две парчета дърво във вид на кръст и с помощта на триене получавал огън за жертвоприношението. Като символ крастът се нарича Свастика, а като оръдие, изработено от свещено дърво и притежавано от всеки брамин – Арани...

        ...Накъдето и да се обърнем, почти у всички народи непременно ще намерим тези общи реликви на древния култ. От арийците, халдеите, зороастрийците, перуанците, мексиканците, скандинавците, келтите, древните гърци и римляни те напълно са преминали към съвременните парси. Финикийските Кабири и гръцките Диоскури са частично възродени във всеки храм, във всяка катедрала, във всяка селска църква, а християните-българи, както ще покажем по-долу, дори напълно са запазили култа към Слънцето.

        Повече от хиляда години този народ, за който преди последната Руско-турска война знаеха малцина, е бил покръстен в християнството. И въпреки това те си остават същите езичници, както и по-рано. Ето например как те празнуват Рождеството и Новата Година. И до днес те наричат този празник Сурваки, тъй като той съвпада с празника в чест на древния славянски бог Сурва. В славянскта митология това божество – Сурва – очевидно е идентично на арийското Суря – Слънцето – бога на топлината, плодородието и изобилието. Корените на този празник отиват далеч в дълбините ва вековете, тъй като много преди християнството българите са се покланяли на Сурва и са посвещавали празника на Новата Година на този бог, молейки го да благослови нивите им и да изпрати на тях самите щастие и поцъфтяване. Този обичай е запазен в цялата му езическа сила и макар че във всяка една местност има своите особености, обредите и ритуалите като цяло са едни и същи.

        В навечерието на Новата година българите не работят и са задължени да постят. Младите моми приготвят баница – платий – в който слагат корени с различна форма с млади кълнове, като дават на всеки име според неговата форма. Така един от корените те наричат къща, друг – градина, други – воденица, лозе, кон, кокошка, котка и така нататък, в съответствие с това каква поземлена собственост и какви земни богатства притежава семейството. В този символ на рога на изобилието са представени дори такива ценности като украшения и кесии с пари. Освен това в баницата поставят старинна сребърна монета, наречена бабка, която се превързва с червена нишка така, че да се получи кръст. Тази монета се смята за знак на късмета и щастието.

        След залез слънце и някои обреди, включващи молитви към залязващото светило, цялото семейство се събира около голяма кръгла маса, която се нарича паралия; върху нея се поставя описаната по-горе баница, сушени плодове, царевица, тънка восъчна свещ и накрая голяма кадилница с благовоия от най-високо качество – за бога. Главата на семейството, обикновено най-възрастният от неговите членове – дядото или бащата – с особено благоговение взема в едната си ръка кадилницата, а в другата свещта и обикаля къщата, окадявайки всичките четири ъгъла, като започва и завършва откъм източната страна; при това той произнася различни обръщения към бога, завършвайки с християнското “Отче наш, иже еси на небесех…”, адресирани към Сурва. След това свещта се скрива и се пази през цялата година, до следващия празник. Смята се, че тя притежава чудотворни лечебни свойства и се пали само когато някой от семейството е болен, като се смята, че това ще излекува болния.

        След този обред най-възрастният взема нож и разрязва баницата на парчета, според броя на членовете на семейството. Получавайки своето парче, всеки бърза да го разгледа. Най-щастлив през предстоящата година ще е този, у когото в сладкиша се окаже старинната монета с кръста от червен конец; той е смятан за избранник на Сурва и всички завиждат на щастливеца. Следващи по важност са символите на къщата, лозето и останалите; в съответствие с намереното човек узнава своя хороскоп за предстоящата година. Най-нещастен ще бъде получилият котка; той пребледнява и трепери: горко му, защото е обкръжен от врагове и трябва да се подготви за тежки изпитания.

        В това време в пещта слагат голяма цепеница, символизираща пламтящ олтар, и запалват огън. Това дърво гори в чест на Сурва и представлява оракул за цялото семейство. Ако то гори през цялата нощ и не угасне – това е добър знак; в противен случай се очаква смъртта на някой от членовете на семейството и празникът завършва със силен плач.

        През тази нощ не спят нито момите, нито момците. В полунощ започват предсказания, чудеса и разнообразни обреди, в които горящата цепеница изпълнява ролята на оракул. Млада пъпка, хвърлена в огъна и гръмко пукнала се, означава бърза и щастлива сватба – и vice versa. Късно през нощта младите двойки излизат от домовете си и отиват на гости на познати, минавайки от къща на къща, разменяйки си поздрави и въздавайки благодарност към божеството. Тези двойки се наричат Сурвакари; всички момци носят големи клони, украсени с червени ленти, старинни монети и изображение на Сурва; по пътя те пеят в хор песен, толкова своеобразна, колкото и необикновена. Тя заслужава да бъде цитирана тук, макар преводът на друг език да намалява нейните достоинства5. Ето думите, с които се обръщат към стопаните на всеки дом:

Сурва, Сурва, Господине,

Прати ни щастлива Нова Година,

здраве и късмет на този дом,

успех и благословление до следващата година.

Да имате добра реколта и пълни класове,

да имате злато и коприна, грозде и плодове,

да имате пълни бурета с вино и сити стомаси.

Бъдете благословени от Бога - вие и вашият дом...

Неговото благословение да е върху всички ви.

                                        Амин! Амин! Амин!

         Пеещите Сурвакари, получили във всеки дом възнаграждение за добрите пожелания, на разсъмване се разотиват по домовете си... Ето така символите на екзотеричния култ към Кръста и Огъня на древната Аряварта вървят ръка за ръка в християнска България...

"Theosophist", November 1879.


1. "La Science des religions", глава ХІІІ, стр.187-188.

2. M.A.Boldetti, "Osservazioni sopra i cimiterj de" Santi Martiri, ed antichi Cristiani di Roma". Рим, 1720.

3. Хенри Томас Коулбрук, "Очерци за религията и философията на индусите", Лондон, 1837 г.

5. Тъй като от една страна, ние не знаем точно кой вариант на сурвакарската песен е превела Е.П.Блаватска на английски език, а от друга страна една от целите на настоящия превод е да създаде впечатление за представата, която са придобивали англоезичните читатели за българите и техните обичаи, даваме буквален обратен превод на английския текст. (бел. прев.)  

http://www.burgasinfo.com/news/view/5/49032/?utm_source=newsletter&utm_medium=email&utm_campaign=burgasinfo

 

 





Гласувай:
4



1. pepikomentatora - хм, интересно
25.12.2014 14:59
Не ги знаех тези неща.
цитирай
2. django - Eлена Блаватска има значителен ...
25.12.2014 15:21
Eлена Блаватска има значителен принос към ню ейдж сектанството, което по същество е луциферианство, така че нейните разсъждения не са меродавни за един християнин.
цитирай
3. gaurigandevi - Е, как може превод на сурвакарска ...
25.12.2014 21:53
Е, как може превод на сурвакарска песен да правите от английски, от Блаватская, дълга и широка..тесна и дълбока...Толкова ли няма български книги по етнография, та до тълкуванията на чужденците сме опрели...
Аз самата знам една сурвакарска песен, защото като дете съм суровакала бабите и дядовците, цялата рода... И хич не звучи така... В моята песен има и рима и ритъм и смисъл... Иначе интерпретацията, на суровачката като соларен символ е правилна и Сурва от Сурия, Слънце - напълно съм съгласна... Но мисля, че у нас в България, ако се разрови човек по библиотеките има много по-добри изследвания и публикации за този древен индо-европейски обичай..
цитирай
4. stoyan80 - до django:
26.12.2014 03:11
Каква вина има Блаватска за създаването на Ню Ейдж движението, добило популярност през 70-те години и което има силно еклектична природа(смесица е от най-различни по-ранни учения и световни религии като будизъм, хиндуизъм и прочее). Безспорно Ню Ейдж водачите са взаимствали дадени идеи от Теософската школа на Блаватска, но това не означава че трябва да зачеркваме изцяло делото и приноса й за духовната култура на Западната цивилизация. Блаватска е била изключително ерудирана и високо посветена ясновидка, притежаваща огромни познания относно древните духовни тайни на цивилизациите.
цитирай
5. watchtowerman - СУРВА и СУРВАКАРИ. Дионисиеви мистерии
26.12.2014 09:56
http://watchtowerman.blog.bg/politika/2011/12/29/surva-i-survakari-dionisievi-misterii.874064

цитирай
6. watchtowerman - СУРВА и СУРВАКАРИ. Дионисиеви мистерии
26.12.2014 09:57
Книгата „Окултизъм, Дъновизъм, Нов световен ред“ – free download

http://watchtowerman.blog.bg/politika/2014/06/25/knigata-okultizym-dynovizym-nov-svetoven-red-free-download.1276019
цитирай
7. samorasla - Мисля, че не това е същественото...
28.12.2014 18:36
gaurigandevi написа:
Е, как може превод на сурвакарска песен да правите от английски, от Блаватская, дълга и широка..тесна и дълбока...Толкова ли няма български книги по етнография, та до тълкуванията на чужденците сме опрели...
Аз самата знам една сурвакарска песен, защото като дете съм суровакала бабите и дядовците, цялата рода... И хич не звучи така... В моята песен има и рима и ритъм и смисъл... Иначе интерпретацията, на суровачката като соларен символ е правилна и Сурва от Сурия, Слънце - напълно съм съгласна... Но мисля, че у нас в България, ако се разрови човек по библиотеките има много по-добри изследвания и публикации за този древен индо-европейски обичай..


Разбира се че има много инфо за българските обичаи. Исках само да добавя, че нашите обичаи са били фокус на внимание от страна на Е.П., която аз много уважавам.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515723
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031