Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2014 21:05 - СВЕТЛИНАТА НА КОЛЕДА
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1737 Коментари: 0 Гласове:
2



Настъпва времето, определено за Коледни празници. Въпреки че Христовата сила е в състояние да влиза в съприкосновение с хората по всяко време на годината и да ги подтиква към вглъбяване, към осъзнаване, точно през зимния период, когато природата си почива, хората изпитват един вътрешен порив да последват духовните импулси.

През този студен и мрачен сезон в нашата природа се проявява една интересна особеност, сравнимо с нощното сияние в полярните области. Едновременно със северното сияние висши духовни сили докосват земната атмосфера. Духовното слънце огрява нашата земна нощ и ние, хората, сега можем особено отблизо да усетим призоваващия и пробуждащ аспект на излъчващата Пълнота. В този смисъл, така наречените 12 святи нощи от 25 декември до 5 януари биха могли да бъдат една духовна основа за идващата година.

Но както често става, в света действат и мощни противопоставящи се сили. Въз основа на традициите да се правят подаръци, времето преди Коледа се смята за много важен период за търговците и до Бъдни вечер много от фирмите и магазините работят на високи обороти. Те удължават работното си време, включително и в празничните дни, предприемат промоции и корекции на цените, а усилената конкуренция създава голяма суматоха и трескаво търсене.

Някак неусетно всички са обхванати от всеобщата възбуда, която е по-заразна от хремата и грипа. Накрая човек  изтощен застава пред коледната елха и се пита защо и този път не е успял да се отдаде на спокойствие и размисъл и дали това, което го е отклонило, е плод само на всеобщото консуматорско опиянение.

В този период на годината, който би трябвало да доведе до едно душевно задълбочаване, някои изпадат в депресия, а други, търсейки спасение от нея, бягат към южното слънце. Те търсят светлината и топлещата сила на слънцето без да разбират, че през тези дни до тях иска да се доближи излъчващата пълнота на духовното слънце.
Какво се случва? Подтикван от вътрешен порив за промяна, човек започва да търси активност в обществения живот, воден от едно душевно вълнение, без да разбира истинската причина, той все още не може да отговори чрез един съзнателен отклик на душевен живот. Или стресиран от икономическата криза , той се се отдръпва все повече в себе си. Всичко това е нормална човешка реакция на зова на Светлината: "Светлината слезе в тъмнината, но тя не я позна."...

А всъщност действащата в атмосферата сила на Седморния дух подтиква към една вътрешна промяна, която би трябвало да е последвана от освобождаващо действие.

Затова нека се разпознаем с вътрешните си сетива трепета на едно ясно и дълбоко проникновение, като се абстрахираме, доколкото е възможно от външния живот и се отворим за духовния импулс, който иска да се докосне до сърцата ни.

Защото периодът на Коледното време е за нас благословия - магия, която притежава силата и заряда да промени изцяло живота ни.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520232
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930