Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.10.2011 12:01 - Универсалното учение за: “ЛЕВИЯТ ПЪТ” И “ДЕСНИЯТ ПЪТ”
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3335 Коментари: 3 Гласове:
4

Последна промяна: 11.10.2011 12:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

На всички нас е известно, че живеем в периода, наречен “последните дни”. С тази фраза Универсалното учение цели да посочи, че настоящия период ще се превърне в напълно различен период, в който ще се появят други жизнени състояния, други сили и напълно различни ситуации. В такова обръщане на времената безброй хора ще видят сгромолясването на техните въздушни кули. Очите им ще се отворят, виждайки илюзиите на света; така може би съществува вероятност, че поради техните опитности те ще придобият определена чувствителност към нови импулси.

Промяната на периодите на човечеството е винаги придружено от различни нови електромагнитни излъчвания. Всеки от нас може да разбере, че в такива времена цялото човечество става крайно чувствително, нервно, способно да се държи по най-странни начини. Следователно, след известно размишление човек може напълно да разбере, че Гносисът със своята спасителна намеса в човешките дела прави своите дейности силно доловими през такива времена. Понеже озадаченото диалектично човешко същество ще бъде по-добре подготвено и способно да чуе гласа на Гносиса, отколкото човек, който е съвсем спокоен и все още е погълнат от своите природни стремежи. Отбелязано е в Светото писание: “А в последните дни ще бъде така, каза Бог, Аз ще излея моя Дух над всичката плът. Вашите млади мъже ще виждат видения, вашите старци ще получават съновидения, а служителите и служителките ще пророкуват”.

Това е придружавано от могъщо усилие от страна на мистериите да разкрият всичко, което е било скрито досега с надеждата, че много ще видят, разпознаят и ще чуят, каквото е било скрито. Понеже този, който вижда, разпознава и чува може също и да реагира. Доколкото неговите способности и дейност са засегнати, нашия сетивен организъм е напълно зависим от петте душевни флуида. Както нашето душевно състояние се различава от това на всеки друг и е обагрено много персонално, ние всички виждаме и чуваме по крайно индивидуален начин. Нашето дясно око е директно свързано с пинеалната жлеза и свързания с нея сегмент от мозъка. Нашето ляво око, от друга страна, следва напълно и е свързано с нормалното ментално мислене на мозъка, с природния интелект. В допълнение на това трябва да имаме предвид, че нашият интелектуален апарат може напълно да бъде обяснен от и е доминиран и контролиран от живота на желанията, тялото на желанията на човека. Следователно можем да твърдим, че лявото око е управлявано от черният дроб.

Ние пишем за това, за да ви изясним, че всеки, който все още не е “възпламенен от Божият Дух”, който все още не е отворил душата си за светлината на Гносиса, е в действителност едноок; дясното око не може все още да бъде използвано за вътрешно възприятие, понеже входът към пинеалната част на мозъка води по протежение на пътя от хипофизата, разположена в душeвния център към пинеалната жлеза. В човешкия зародиш окото възниква от вътрешността на мозъчната субстанция и расте навън. Когато пинеалната жлеза все още не е отворена за гностичната светлина, дясното око нито може да възприема тази светлина, нито да я разпали.

Погледнато мистично и гностично, окото служи за запалване на лампата или като стимул за вече горяща светлина. Каквото притежаваме вътрешно е виждано от очите и привличано, вдишвано, като духовен кислород за определени светлинни нужди. За повечето хора дясното око служи като помощник, като подчинен на лявото око. Така че, що се отнася до истинската му функция, то е сляпо, неактивно. В това състояние ние гледаме на света и човечеството изключително с нашата природа на желанията и мисловна дейност, която е субект на нея. Следователно функциите на нашите очи са напълно Аз-центрирани, себеутвърждаващи. Каквото и да гледаме, това е винаги с желание: какво е задоволително за мен? Какво може да послужи за храна на Аза? Какво би ми донесло щастие или блаженство?

Някой може да се обърне към Гносиса и неговите тайнства по същия начин, понеже няма смъртен или животно на земята, което да не търси блаженство, блаженството на страстта, на храната, на топлата бърлога, където да лежи, блаженство след смъртта. Тълпите, живеещи от зрението на лявото око, когато бъдат притиснати от обстоятелствата, ще търсят слепешком по свой собствен начин Гносиса и неговото откровение, за да проверят какво може да бъде от полза за запазване на тяхното собствено състояние. Само с проучване на природата, с изследване на неизвестни области, от себеутвърждаващ мотив, така някои хора се опитват да се обърнат към Гносиса. Ще си дадете сметка, че такива хора, неспособни да видят Светлината, не могат да разберат и Гносиса. Когато те се обърнат към Гносиса и неговите откровения, те ще стигнат до най-смехотворни интерпретации, обяснения и заключения. Това държане винаги е било огромна опасност за служителите на Гносиса и техните школи. Откровението на Духът е изливано над всичката плът, но за нещастие не всичката плът е способна да вижда по единствения съществен начин. Техните сетивни реакции често водят до невъзможни положения.

По същия начин стои въпроса с нашето чуване. Дясното ухо сътрудничи с дясното око, както прави и лявото ухо с лявото око. Каквото вижда окото, ухото чува. Сега знаем, че светлината има по-висока, по-интензивна вибрация от звука. Това е причината светлината да определя звука. В обикновената природа първо виждаме проблясването на светкавицата и едва след това чуваме звука на гърма. Обратното често е истина, когато се отнася за гностичното взаимодействие с човечеството. Нечувствително към Светлината, човечеството е засегнато от “Гласът”. Когато дясното ухо е недостатъчно чувствително към разбирането, дори и в слаба степен, всичко се получава от лявото ухо, интерпретира се от лявото око и по този начин от природния Аз. Вие ще разберете, предвид общото биологично състояние на човека, колко необходим е метода на изпращане на служители, използван от Гносиса.

“Гласът” и “Името” представляват силата и целта на Светлината, които трябва да бъдат разяснени и отнесени до всички хора. Този метод обаче е път на страдания и горест за всички онези, които трябва да го използват. Предлаганото слово и ключа за истинското сетивно възприятие, който е предлаган, са опровергавани и поругавани. Делото на служителите възбужда омраза и съпротива, и така е винаги, когато тези от десният път се обръщат към тези, които по природа клонят към левия път. Трябва да погледнете вмешателството на Духовната школа и нейната усилена дейност в този период на човечеството като интензивно усилие да направи възможно за Духа да се излива над всичката плът, да навлезе и да направи възможно истинската фундаментална сетивна промяна да спечели надмощие над човешкото същество; с други думи, като усилие да направи дясното око и дясното ухо способни да отговарят на техния призив. Жертвата, която е правена от служителите на Гносиса в най-голямата си част ще доведе до отрицателни резултати. Съпротива и омраза, преследвания и ругатни ще бъдат нейните последствия, по всички възможни и невъзможни начини. Всички, които служат на Светлината, знаят това предварително. Обаче, те приемат да бъдат трън в очите с готовност, само жертвата на Светлината да бъде приета от тези, които наистина търсят Светлината.

Тези, които ще бъдат способни да приемат жертвата на Светлината и да я приемат по позитивен начин ще докажат тяхното състояние чрез ясно видимо жизнено поведение, чрез ново жизнено становище. Когато човек има уши да чуе и очи да вижда, това означава според Светото писание, че дясното око и дясното ухо стават чувствителни към гностичните вибрации, поради новите душевни активности. И двете сетива на десния път тогава започват да влияят на левия път. С други думи, мисловната способност се приспособява, закостенелите мисловни навици са повлияни и целият емоционален живот и живот на желанията е изкоренен от разбулващата Светлина. Великото унищожение на цялото природно състояние е започнало от обикновеният факт, че човешкото същество започва да разбира и вижда нещо от Духа, нещо, което е изливано над човечеството. Накратко, цялото сетивно състояние на човека е променено напълно. Човек, който първоначално е принадлежал на левия път, минава отдясно, всеотдаен и честен върху Пътя.

Без съмнение, често сте чували за “покръстване”. Но истинското покръстване, преди всичко, е промяна в сетивата. Ако съвременната Духовна Школа успее поне в малка степен да извърши във вас това покръстване, нейната работа може да бъде наречена успешна, понеже сетивната промяна, която се има предвид тук е свързана със съответстваща промяна на ауричното същество на вашия микрокосмос. Това отваря „гробницата, в която древният” е затворен.

 

Ян ван Райкенборг:„Няма празно пространство” Гл.8

http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/

 


 







Гласувай:
4



1. samorasla - "Няма празно пространство"
11.10.2011 12:17
Книгата "Няма празно пространство" е съставена от лекции, изнесени от Ян ван Райкенборг през 1958 г на конференции на Златният Розенкройц в "Ренова" - Холандия. Днес, когато човечеството е на прага на една велика Промяна, тези текстове звучат по-актуално от времето, когато са били написани. Книгата е издадена през 2011 на бг от Розенкреюс Перс с надеждата, че ще помогне на мнозина да открият светлината на Истината.
цитирай
2. annavissi - Разтреперих се при прочитането на ...
11.10.2011 19:02
Разтреперих се при прочитането на този текст.

цитирай
3. samorasla - Ако не си чела Ян ван Райкенборг, препоръчвам
11.10.2011 23:16
annavissi написа:
Разтреперих се при прочитането на този текст.


На тези, които не са чели книгите на Ян ван Райкенборг, препоръчвам от сърце "Универсалният гносис", "Египетският прагносис", "Алхимичната сватба на Християн Розенкройц" . Но като че ли е най-добре да се започне с "Елементарната философия на розенкройцерите".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2519620
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930