Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2011 11:58 - ВЕЛИКДЕН - ВРЕМЕТО ЗА ПОСТ
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2334 Коментари: 0 Гласове:
1



В традиционен смисъл постенето представлява отказване за определено време от даден вид храна. В повечето религиозни традиции този обичай се поддържа и дори се препоръчва на вярващите. В западно европейските традиции преди Великден също е време за пост. С течение на годините обаче постенето започна да се възприема преди всичко като нещо здравословно и се използва от мнозина – дори и от тези, които нямат религиозна мотивировка, напр. като възможност да отслабнат.

От около 20-30 год. насам обаче съществува нова тенденция. Постенето вече не се разбира само като отказване от храна, а в един по-широк смисъл – като генерално въздържане за известен период от “това, което ни е в повече”. Чрез идеята  “седем седмици въздържание” се формира едно истинско движение, привържениците на което в дните преди Великден съвсем съзнателно се отказват от разни неща, които иначе са привлекателни и желани. Това, от което човек може да се откаже, е толкова разнообразно, колкото различни са и хората, които вземат участие в тази акция. Предполага се, че около 2 000 000 души  “постят” по този начин.

Каква ли би могла да бъде причината за това ново развитие на нещата? Дали живеещият в относително благополучие човек забелязва, че не става по-щастлив от притежаването на повече неща или от това, което изяжда и изпива? Или може би максимата “по-малкото е повече” ще му донесе нови преживявания и опитности, които ще му помогнат да се промени?

Но какво се случва, когато тези седем седмици изтекат? Дали всичко тогава отново е “както преди”?

На ученика, избрал Духовния път, му е известен този дълбок копнеж. Той знае колко много трябва да бъде извървяно и през колко много преживявания трябва да премине човек, докато разбере, че всичките му опити да постигне щастие, да стане по-здрав и по-доволен, ще пропадат дотогава, докато той разбере и прозре законите на диалектичния порядък в земния си живот. Едва тогава ученикът ще започне да практикува един съвсем различен начин на постене. Това е постенето, което води до абсолютно нов живот на пълно изцеление и душевно обновление. В езика на Духовната Школа този начин на постене се нарича “ендура” и означава свеждането на жизнените изяви на АЗ-а до един биологичен минимум. Себеотричането по време на пост е така всепроникващо, че чрез него започва едно ново сътворяване на самото същество.

Себеотричането е един отказ от Аз-а, приложен съзнателно, с истинско разбиране и радост. “Аз трябва да намалявам, а Той да расте”. Ученикът упражнява Ендура в силата на Христос, която му се предоставя в изобилие от Духовната Йерархия на Светлината. С помощта на тази Сила той се променя в посока на Истинския живот. Така той може дълбоко в себе си, отвътре, да разбере думите на Христос: “Който желае да загуби живота си заради Мене, той ще го запази”. Защото Истинския Живот не е битието, което ежедневно ни изсмуква с хилядите си ограничения и проблеми. Не е във виртуалните забавления, които си доставяме, чрез интернетно сърфиране, нито в безкрайните, до безумие изпразнени от смисъл, шоу-телевизионни програми. Нека тази последна седмица преди Великден, освен традиционния пост, да прекараме по-възможност по-далече от мониторите и телевизионните екрани, и на тишина в себе си или сред природата, да отдадем внимание на вътрешния си глас и на най-скрития ни копнеж:
Да въскръсне Христос в сърцата на всички ни!

С пожелания за един пост в размисъл:

Ваши приятели от Лекториум Розикруцианум

http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/







Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515069
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031