Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2011 10:57 - БОГОЯВЛЕНИЕ: GOD BLESS YOU!
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2798 Коментари: 2 Гласове:
2

Последна промяна: 11.01.2011 11:23


Четиво за гностици: Продължение 2 :
В Евангелието на Пистис София най-напред се говори за едно свещеническо семейство, това на Захария и Елисавета. На Елисавета й е предречено, че пророк Йоан ще бъде роден от нея. След известно време, подобно нещо се случва в едно второ семейство - на Йосиф и Мария. Предсказано е, че Мария по чуден начин – без участието на партньора й – ще роди Господ Исус.

Йоан се ражда – и Исус се ражда. Йоан осъществява своето дело и изчезва, веднага щом Исус започва своята работа. Смяната на тези образи на евангелската сцена става чрез добре известното кръщение във водите на Йордан.

Лекториум Розикруцианум напомня, че не трябва да се гледа на тези евангелски послания като на исторически събития, а като на процеси, протичащи във всички времена, а също и в актуалното днес. В своята дълбока същност Библията не е история, нито литература, а указания за Духовен Път. Това звучи абсурдно за онези, които не разбират смисъла на евангелските послания и които ги приемат повърхностно, ставайки подвластни на богове и идоли или са застинали в обичайното, природно-религиозно съзнание.

Но онези, които са се докоснали до Универсалното учение и онези, които изповядват ученичество в една съвременна Духовна школа, познават и изпитват истината на това тълкувание.

Но нека се върнем към Пистис София и да обобщим казаното до тук. Установи се, че има три чудни раждания, които се осъществяват във всеки един човек, отдал се на духовно осъвършенстване:

1.      Раждането на Йоан,

2.      Раждането на Исус,

3.      Раждането на Христос.

За да получи човек участие в първото чудно раждане е необходимо той да бъде  определен човешки тип – човек с горчив житейски опит, смърт, мъки и страдания, разочарован от живота. Такъв човек започва да търси по-дълбок смисъл, подтикван от вътрешно неспокойствие. Преживял предостатъчно, той също така се е убедил в безплодността на всички диалектични усилия.

Този тип човек може да бъде обозначен като човекът тип Захария-Елисавета. Стигнал такава фаза в живота си, той скоро е докоснат от лъчевата сила, наречена в евангелието на Пистис София сила на „малкия Иао”. Това е едно електромагнитно излъчване, фундаментална гностична сила, която е нападнала в сърцето нашата смъртна природа.

Тази сила е Божествен отговор на душевните терзания на току-що описания човек. И всеки, който живее в подобна душевна нагласа, рано или късно получава този отговор и той се отваря за една нова гледна точка. И всички неща тогава стават различни, сякаш се променя парадигмата на неговото светоусещане.

С този първи лъч, произхождащ от Универсалното Братство на Светлината, се работи и в Духовната школа. Всички забелязват това, когато за първи път са се запознали с нейната работа и с учениците й. Сякаш от очите на влизащия е смъкнато покривало и той изведнъж започва да проглежда за безброй неща, да открива техния истински смисъл и съдържание. Наистина целия живот започва да изглежда различно.

Но никой, който познава този период (Захария-Елисавета), не бива да допуска, че тук става въпрос за някакво съвършено състояние и че е постигнал крайната цел. Защото това е само един пред-родилен стадий, известяването на едно възможно раждане. Затова след като се разширят възприятията на сетивните органи и съзнанието, ученикът трябва да се подготви за работа – „да сложи ръката си на плуга”.

Ако този копнеж, тази готовност за работа расте във вас, означава че вашето същество е докоснато от втората лъчева сила - раждането на Йоан, или новораждането на Илия. Това е стадият, когато Младият кандидат се свързва с кръвната сила на всички освободени преди нас от колелото на живота и смъртта. Той получава това кръвно наследство като сидерично излъчване, което го свързва кръвно с всички братя и сестри, извървели преди нас Пътя. (Това метафорично се пресъздава в легендите за кръвно братство – кръв с кръв!..)

Но не са ли кръвно наследство също и всички обикновени човешки способности, възгледи, мнения, недостатъци, слабости и прояви? Това, което не присъства в кръвта, не може да бъде осъществено. Затова е толкова важно новото раждане в кръвта. Излъчването от Братството на Светлината е кръвно съкровище на победителите, на превъзмогналите вече смъртта. Тази сила съпровожда по Пътя  истинските ученици. Силата на кръвта!... Когато нашият тип отговаря на поставените изисквания, това кръвно наследство ни се дава в дар. Нашето вибрационно състояние може да приеме вливането на истинската Светлина на Гносиса в нашите вени. От нас, и само от нас, зависи дали ще съумеем да поставим началото на един величав процес: трансфигурацията. От нас и само от нас зависи да отворим вратата към най-висшия храм – храма на главата, на Духа, на мъдростта. Това в никакъв случай не означава, че биологичния ни храм ще пострада от това, напротив! Когато душевният храм се превърне в светлина, всички биологични процеси само ще спечелят от това - налице е оздравителен процес и в духовен, и във физически план.

Всеки държи ключа на гностичните мистерии в сърцето си. Отворим ли го, отдадем ли го с вярност и готовност за служене на доброто, светлинните течения на спасението ще изпълнят цялото ни същество и ще разпрострат около нас златна сватбена премяна!

„Нека да утихнем пред Бог.

Нека да обърнем сърцата си.

Нека да отворим олтара и да стоплим

в светлината на универсалното слънце

свещеното, което лежи там.

Нека да преустановим работата

в биологичното светилище

и да преместим позитивната олтарна служба в сърцето.”

                                     Ян ван Райкенборг„Египетският прагносис”т.І











Гласувай:
2



1. анонимен - Поздравявам те с една песен, Саморасла
11.01.2011 19:49

http://www.youtube.com/user/rosacruzaurea
Предполагам, че ще ти хареса
цитирай
2. samorasla - Благодаря много
12.01.2011 09:50
анонимен написа:

http://www.youtube.com/user/rosacruzaurea
Предполагам, че ще ти хареса

Клиповете са от сайт на Бразилското работно поле на Духовната школа на Златния Розенкройц. Интересно е, че то е едно от най-мощните на планетата. Като численост и вибрационно ниво.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520161
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930