Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.12.2010 08:59 - МАГИЯТА НА КОЛЕДНОТО ВРЕМЕ
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1330 Коментари: 1 Гласове:
3

Последна промяна: 20.12.2010 14:35


Годината е в своя край, дните до зимното слънцестоене стават все по-къси. Настъпва времето на Коледните празници. Въпреки че Христовата сила е в състояние да влиза в съприкосновение с хората по всяко време на годината и да ги подтиква към вглъбяване, към осъзнаване, точно през зимния период, когато природата си почива, хората изпитват един вътрешен порив да последват духовните импулси.

През този студен и мрачен сезон в нашата природа се проявява една интересна особеност, изразяваща се нощем като сияние в полярните области. Едновременно със северното сияние висши духовни сили докосват земната атмосфера. Духовното слънце огрява нашата земна нощ и ние, хората, сега можем особено отблизо да усетим призоваващия и пробуждащ аспект на излъчващата Пълнота. В този смисъл, така наречените 12 святи нощи от 25 декември до 5 януари биха могли да бъдат една духовна основа за идващата година.

Но както често става, в света действат и мощни противопоставящи се сили. Въз основа на традициите да се правят подаръци, времето преди Коледа се смята за много важен период за търговските обекти и до Бъдни вечер много от фирмите и магазините работят на високи обороти. Те удължават работното си време, включително и в празничните дни, предприемат промоции и корекции на цените, а усилената конкуренция създава голяма суматоха и трескаво търсене.

Някак неусетно всички са обхванати от всеобщата възбуда, която е по-заразна от хремата и грипа. Накрая човек стресиран и изтощен застава пред коледната елха и се пита защо и този път не е успял да се отдаде на спокойствие и размисъл и дали това, което го е отклонило, е плод само на всеобщото консуматорско опиянение.

В този сезон на годината, който би трябвало да доведе до едно душевно задълбочаване, някои изпадат в депресия, а други, търсейки спасение от нея, бягат към южното слънце. Те търсят светлината и топлещата сила на слънцето без да разбират, че през тези дни до тях иска да се доближи излъчващата пълнота на духовното слънце. Действащата в атмосферата сила на Седморния дух подтиква към една вътрешна промяна, която би трябвало да е последвана от освобождаващо действие.

Какво обаче се случва? На зовящите лъчи на Гносиса най-често се реагира с едно силно желание за работа, с един порив за осъществяване на нещо, обикновено свързано с професията. Възможно е също да се появи желание за културно издигане или в подтик за по-топло общуване с ближните.  Човек започва да търси кулминациите в обществения живот, подтикван от едно душевно вълнение, истинската причина на което обаче все още не може да бъде разбрана и на което все още не може да отговори чрез един съзнателен душевен живот. Всичко това е човешка реакция на зова на Светлината. В последните години, под въздействие на икономическата криза тази тенденция се задържа, отстъпвайки място на затваряне в себе си, поддавайки се на страховете от несигурното бъдеще. Сбъдват се думите на г-н Ян ван Райкенборг, който преди повече от 50 години предвиди: „Ще се случи така, че човек временно ще се чувства сигурен само в твърдия като камък живот в диалектиката, без всякакъв оптимизъм или културно извисяване.” *

Затова нека се стремим към едно ясно и дълбоко проникновение, като се абстрахираме, доколкото е възможно от външния живот и се отворим за духовния импулс, който иска да се докосне до сърцата ни.

Тогава периодът на Коледното време ще бъде за нас като благословия - магия, която притежава силата и заряда да промени изцяло живота ни.

*  ”Няма празно пространство” стр.74








Гласувай:
3



1. анонимен - Наистина Коледа носи магия
20.12.2010 17:08
Няма друг празник толкова наситен с положителна енергия. Но искам да предупредя всички че големите магазини, особено моловете са гнезда с най-концентрирано негативно излъчване. И трябва да се избягват или да не се задържа човек там повече отколкото му се налага
от Живко
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520164
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930