Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.10.2010 10:23 - ПРОКЛЯТИЕТО НА ЧОВЕЧЕСТВОТО
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2088 Коментари: 2 Гласове:
4

Последна промяна: 21.10.2010 07:34


Опознай себе си!... Ако някой наистина иска да опознае себе си,той първо трябва да разбере причината за страданията, които ни съпътстват. Търсенето на тази причина довежда търсача до момента на изгонването от рая, до космическата драма, която обикновено се нарича “грехопадение”. Тя е засегнала  част от първоначалната човешка раса. Другата част е поставила началото на Универсалното Братство на Светлината, което се е посветило на този свят и на падналото човечество. То от първия ден на падението се грижи за нас, напътства ни, изпраща периодично Учители сред народите - за тези, които имат уши и очи да прозрат Истината и Пътя.

Събитията на изгонването от рая ни показват, че пребиваването на човека в неговата сегашна среда, в смъртната природа, са резултат от нарушаването на универсалните закони, лежащи в основата на Божествения План. Преди грехопадението човекът – първоначалният  божествен човек, е живеел в Светлината на абсолютното битие, или както се казва в библията “ходил е в Светлината Му”(Йов 29.3). Това значи, че е живеел в Божествения свят, в Царството Божие и е познавал живота там. Той е бил жител на Царството, което “не е от този свят” (Йоан,18:36). В това Царство човек е живеел и творил  в такова телесно въплъщение, което му е давало всички възможности за изпълнение на тази велика цел.

Първоначалният  Божествен човек,  създаден „ от Бога по Негов образ и подобие”, е бил един троен храм от Воля, Мъдрост и Сила. Тоест той се е намирал в съгласуваност с първопричината на вселената, с първоначалния творчески Разум – с  „Отец”, както се изразява Библията. Сърцето му е било отворено за универсалната Любов-Мъдрост, осъзнавайки,  че е едно със „Сина” -  Христос. А с дейността е подпомагал изпълнението на плана на Божествения Разум, т.е. работил е с творческите сили на „Светия Дух”.

Но нарушавайки универсалните жизнени закони, т.е. злоупотребявайки с дадената му свободна воля, човек развил и изявил своето отделено от Бога „АЗ”, което се изявява в полярността между добро и зло. Чрез своеволието си  се е откъснал от Целостта и Пълнотата на Божествения свят  и заради това е бил изолиран в „дома на живота и смъртта”, където всичко е преходно и противоречиво.  Заточен в тази жизнена област той трябва да натрупа нужните  опитности  избирайки между доброто и  злото, чието истинско лице тепърва е трябвало да опознава. Животът на човека тук, още от самото раждане, се превръща в непрестанна борба за съществуване и себеутвърждаване.

На мястото на Божествения храм от Воля, Мъдрост и Сила, падналото човечество, откъснато от Универсалния извор на Живота,  започва един егоцентричен живот от желания, чувства и мисли. Предоставено му е едно ограничено знание, удовлетворяващо неговите първични нужди и желания. Чувствата  му се определят единствено от стремежите за власт, слава, притежание и лично щастие. Така сърцето на човека е било  възпрепятствано да се докосне до Универсалната мъдрост. В резултат от всичко това заживява в крайна дисхармония и отчаяние.

Спекулирайки  с твърдението, че Бог е непознаваем и недостъпен,  силите на мрака и до днес дълбаят бездната на падение. Подмяната на най-съкровените човешки търсения  с материални придобивки, удобства и удоволствия, довежда до пълна деградация и безпомощност.

Още в древността Хермес Трисмегист казва: „Единственият грях на човека е, че не познава Бога”.
Но Бог никога не изоставя творението на Своите ръце. Чрез Христовите радиации, насочени към сърцето на човека, в него постепенно се събужда истината на Духа и той започва да разбира заблудата, в която живее. Осъзнава своята отделеност от Бога и вината си пред  Него.

С цялото си земно същество той прозира, че земята не е неговата  истинска родина и че е време да премести центъра на своето внимание по посока  към истинското познание за себе си – своя произход, за смисъла на раждането и смъртта. Всеки човек има достъп до това знание – то е в самия него и от него единствено зависи да отключи крепостта, където се съхранява Истината за себе си, за света и Вселената.

Поради големите вълнения, смут и бъркотия в социалния, политическия и икономически живот, болшинството от хората, приемат нашето време като вид предупреждение за нещо предстоящо. Но само за малцина е ясно, че нашата ера е само кратковременно алармираща прелюдия към една космическа революция, която ще се задейства както отгоре така също и отдолу.

За да се разбере всичко свързано с този процес, е нужно всеки да отвори сетивата си до крайност.  Разбулването на Истината е част от процеса. Все повече стават тези, които посягат  жадно към нея, подтиквани от необясним дори за самите тях копнеж. Универсалното Братство на Светлината откликва на тяхната жажда. Розенкройцерското общество също отправя своя зов към всички, които имат уши да слушат и очи да виждат с надежда техните сърца да се окажат възприемчиви за истината.  Неговите  усилия да върне човечеството до първоначалните основи на истинския живот и абсолютния разум,  са в хармония с божествените изисквания.

Времето е узряло за това.

Човекът узрява за това вече не с дни, а с часове. Със съзнание, облагородено с разбиране, той вече чува ромона на Словото, тласкащо го отново и отново напред, като шепот от още нероден живот.

А новоизгряващата светлина в сърцето му откроява все по-ясно пътеката, която ще го отведе отново към Дома. 

http://www.lectorium-rosicrucianum.bg/

 






Гласувай:
4



Следващ постинг
Предишен постинг

1. kikowsky - Напълно съм съгласен, че
30.11.2010 15:30
идва времето човекът да узрее и истината да се възцари.
Като че ли някой излива знание и разбиране все по-щедро и по-щедро.
цитирай
2. анонимен - И АЗ СЪМ СЪГЛАСЕН
30.11.2010 15:36
ОСТАВА ОЩЕ ЕДНО ПОСЛЕДНО УСИЛИЕ , ДА СЕ ОТЪРСИМ ОТТИЯ КОИТО СА СЕ ВКОПЧИЛИ В НАС ЗА ДА ПРОДЪЛЖИМ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515829
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031