Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.09.2010 08:41 - УНИВЕРСАЛНО БРАТСТВО НА СВЕТЛИНАТА
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6087 Коментари: 9 Гласове:
2

Последна промяна: 11.09.2010 07:31


ФАКЛОНОСЦИ  НА СРЕДНОВЕКОВИЕТО

(Из Беседи ЗА богомилите №2)

 

         Българите направиха нещо за света чрез богомилите.
         Това, което изнесоха те  е принципа на свободата.
         П. Дънов

 

        Като начало на зараждането на богомилството е приета 928 г. Тогава патриарх Стефан отстъпва на Боян манастира «Света Параскева» край Преслав. Там на 13 април същата г.от сирийски учители са ръкоположени първите апостоли – патриарх Стефан, Симеон Антипа (Епископ Симеон), Василий Византиец, Гавриил Лесновски и презвитер Йеремия - поп Богомил.

На това знаменателно за България, Европа и целия свят събитие Боян Мага, получава като завет от двамата посветени 22-те таблици на богомилското Таро. Предадено му е също и едно оригинално копие от Йоановото Евангелие и «Легендата за Стефанит и Ихнилат».

Епископ Симеон  разказва следното за първите стъпки от възникването на Богомилството:

Още на следващата год. на 11 февруари Боян е разпратил първите апостоли на Богомилството:

Патриарх Стефан е изпратен във Венеция, където създава Първата богомилска църква, след което обикаля Рим, Дубровник, Флоренция и Малта, основава там църкви и оставя ученици.

Никита Странник се установява във Византия и като книгохранител на Константин 7 Багренородни, успява да привлече много привърженици от средите на аристокрацията.Пътува на Изток в империята и островите на Архипелага като основава църкви и общини.

Във Византия работи също и богомилът – малоазиец Василий Византиец, приятел на Боян от Магнаурската школа.Като епископ в Кипър, той създава не само там църква, но и още 3 църкви в Малта, където единствено е опазена солидната  богомилска книжнина.

            Няколко месеца след утвърждаването на Учението Теодор Преславец, епископ Средецки, обикаля Западна и Южна България и основава центрове в Охрид, Прилеп, Солун, Атина и Коринт. Наред с него работи Петър Осоговски, който посява богомилското семе в Северна и източна България. Преминава през Румъния, Карпатите и  Западна Русия. След като основава,  Доростолската църква, на която става епископ полага основите в Рига, Севастопол, Краков и Виена, където работи също и Симеон Антипа. Петър Осоговски създава църква и във Варшава, но проповядва с дълбока преданост също и по улици, площади, църкви, събрания.

            Богомилът Хамерон Дубровницки - учен и просветен от Александрия, става епископ в Дубровник и там работи, пише и преписва богомилски книги, за да бъдат в помощ на братята.

           Светомир Македонец – този богат и образован болярин, събужда за духовен живот хората из Македония. За следващите 30 години той създава църкви  в Далмация, Кьолн, Вреслав, Бруга, Бергама, Мадрид, Флоренция, Сиракуза, Пиза, Аргус, Верховиц / Южна Русия/ , Зиденец / Моравия/, в Брода/Северна Италия/, Вахия /Ирландия/, Макайя на о-в Цейлон, Алхабад /Индия/ и още десетки. Което звучи невероятно, но в Малта се пазят 493 негови писма до различни църкви, с които поучава, поощрява, увещава и мъмри провинили се ученици.

         Друг богомилски епископ е Симеон Антипа, епископ Краковски. Заедно с Боян и Богомил работи най-напред във вътрешността на  България, а после в Рига, Виена, Версавия. Многобройните копия на книги, намиращи се в Малта, човечеството дължи на него. Писател и художник, историк -  автор на единствената историческа книга за богомилското движение.              Между първите апостоли трябва да се спомене също Михаил Унгарец, приела кръщение на 16 год.възраст , която още през 928 г. е изпратена от Боян в Унгария, където урежда църкви, проповядва и пише уникални и невероятно изящни изографисани книги и коментари. Нейни оригинални творби, а също и преписани от Симеон Антипа, и до днес са запазени в малтийските архиви.

Тези неуморни пилигрими пръснати по четирите краища на света, работят неуморно. Само понякога минават през България за наставления, литература и насоки.

Боян не спира да пише. Познатите ни Богомилски легенди, са негово дело и те са предназначени за широкия кръг от слушатели, подобно притчите, които Христос разказва по улици и тържища. Най добрите коментари на «Легендата за Стефанит и Ихнилат» са негови и се състоят от 12 книги и 800 страници. От нея са запазени седем екземпляра на старобългарски, намиращи се в частни колекции на Запад...

  

              Пет века Богомилите кръстосват надлъж и нашир България и Европа, носейки на гърба си по три торби — едната с хляб, втората с билки, а третата с книги.То се разраства, но кутията на Пандора е отворена. Следват векове на гонения, охулвания, клевети, затвор, изтезания и мъчения, завършващи със смърт. Кръстовете, на които доскоро са били разпъвани първите християни покрай пътищата на Рим, са заменени с клади из цяла Европа..

.

       Средновековните извори чертаят една подробна картина на разпространението на богомилството вън от пределите на българските земи. В Мала Азия богомилите са наричани фундигиагити (от лат. Funda – торба). След анатемосване на богомилите и прогонването им,те търсят и намират убежище в близки и далечни земи. Тяхното учение намира бързо разпространение в съседните балкански земи, в буферната зона между православието и католицизма, както и в редица западноевропейски страни.
        През периода ХII – ХIV в. богомилството се  утвърждава в Сърбия, Босна, Румъния, Киевска Русия, Северна Италия и Южна Франция, а от там – в Германия, Англия, Унгария и др.       

       Преплувайки Дунав богомилите се установяват във Влашко, Молдова, Трансилвания, Русия. В Русия под тяхно влияние в средата на XIV и началото на XV в. се развива средновековното движение на стриголниците, особено изявено сред нисшия клир и монасите във Велики Новгород, Псков и Твер. Названието “стриголници” по всяка вероятност идва от особеното подстригване при посвещаване в тази вяра.
       Богомилски проповедници и техни последователи се насочват на запад от българската граница. Притегателен център за тях става планината Бабуна в Македония, откъдето получават името “бабунисти. При превземането от Самуил на обширни области от Западните Балкани – земите на Албания, Черна гора, Босна, Далмация, включително до Задар (Зара) на Адриатическо море и до земите на унгарския крал, аедно с войската те пристигат и се заселват в новите земи.

        Особено трайно и дълбоко е въздействието на богомилската ерес в Южна Франция и Северна Италия през посочения период, където се приспособява към местните дуалистични учения.

        Всъщност в това мрачно пред-ренесансово време България става символ на богомилското учение. На много места еретиците били наричани "българи" независимо от националността им. В Северна Италия са известни като патарени, а тези в Южна Франция – катари, албигойци или бугри. Кьолн е важен богомилско- албигойски  център. В Бавария се сформират и започват работа около 40 центъра, в които има специални училища. По-късно, през ХIV век, Европа е изпълнена с мистични движения, водещи началото си от един и същ извор - богомилското учение. В този век Християн Розенкройц основава мистичното братство на розенкройцерите. Твърди се, че е отгледан и възпитан от българин богомил, оцелял от ганенията.

        В ония тъмни времена богомилските и павликянски водачи от България и Византия се ползвали с изключителен авторитет на Запад. Кръстосвайки Европа те давали напътствия на своите последователи и разрешавали спорове между тях.

         Във всички важни гностични събори в европейските страни са канени да участват пратеници на българската богомилска църква. Така напр.през 1167 г. в манастира св. Филикс дьо Кармен край Тулуза се провежда т.н.Албигойски събор с участие на френски и италиански епископи и привърженици на тази вяра и няма да сме далече от истината ако кажем че намеренията на форума са били да се основе нещо като еретичен интернационал. От Константинопол пристига богомилският “папа” – българинът Никита. Дискутирани се основни теологични въпроси на богомилското учение. Върховният богомилски йерарх отстоявал позициите на твърдите привърженици на учението, което било възприето от участниците в събора.До нас е достигнал документ наречен «Харта на Никита», където недвусмислено е упомената Българската тайна църква.  Там също е споменато че лично от него са ръкоположени в сан и утешение епископите на повечето западни църкви.

        По-подробно богомилското движение в Западна Европа заслужава да се разгледа в специална беседа, посветена на това грандиозно дело. Избивани и изгаряни, те като птицата феникс възкръсвали от пепелищата.

        В Северна Италия последователите на Боян и Богомил оцелели като скрито учение и така успели да се запазят. По-късно благодарение на тях Северна Италия станала родина на европейския Ренесанс. За да опишем историята на богомилското движение ние се обръщаме към незначителното, което е успяло да оцелее по нашите земи, но повече към онова, което е съхранено по света и носещо безспорен печат на Богомилите.
       Голяма част от техните свещени книги, преследвани и яростно унищожавани и от католицизма, и от православието, оцеляват предимно в преводи на чужди езици – латински, гръцки, френски и др. Тайната книга на българските богомили (т.н. Йоаново евангелие). познаваме в превод на латински.  Катарският требник, запазен в препис е на провансалски език. В него се  изреждат практикуваните обреди, включително приемане на слушатели или т.н. «оглашени» и издигането им във «вярващи» и «съвършени».

Особено място сред материалната богомилска култура в периода от 12-ти до 15-ти век заемат каменните надгробни паметници, които надживяват историческите превратности. Понастоящем в Босна и Херцеговина  има над 65.000 каменни надгробия, пръснати в повече от 2.500 селища из цялата страна, в планинските и труднодостъпни райони на Централна и Източна Босна, в долините на Херцеговина и Далмация, както и по адриатическите острови. Богомилски надгробия освен в Босна се срещат и в Хърватия, Сърбия и Черна гора. /За жалост у нас са запазени само в Трънско.

         Причината те да бъдат опазени до днес е следната. В Босна богомилството се установява като официална държавна религия. Стефан Котроманич, босненски бан и крал от 1377 година, потомък на прочута династия,  успява да  утвърди политическата независимост на Босна. Бракът му  с Доротея Българска - дъщеря на цар Иван Срацимир, му носи политическа стабилност, но и го превръща във верен привърженик на богомилското учение.

Така и в следващите векове богомилската църква запазва  своето място в тези земи...

 

         Когато човечеството е в опасност да загуби посоката, Бог изпраща Своите факлоносци по земята да разкрият Неговия План. Ако пиша днес за богомилите, то е защото 10 века по-късно съзнанието на хората не се е променило много. Въпреки своите напреднали технологии, научни постижения, култура и ниво на образованост, хората не знаят най-важното – какво трябва да правят с живота си. Парите, властта, удоволствията не им дават отговор. Както казва Якоб Бьоме, един от най-големите гностици, в книгата си „Аврора или изгряващата утринна заря”: Подобно на ябълката на дървото, която е станала червива и проядена, след като е паднал мраз, настъпила е жега или я е поразила мана, и лесно пада и изгнива, така е също и с човека, пуснал в себе си да властва дяволът с неговата отрова.

           И няма лесни времена за онези хора, наели се да събуждат човечеството. За всички тях в Библията е казано: И Светлината слезе при тъмнината, но тъмнината не я позна.

 

(следва)

 




Гласувай:
2



1. zaw12929 - ДЪНОВ Е УМЕН А И УМНИЯТ СИ ИМА ПРОСТОТИИ
02.09.2010 15:56
НЕ СЪВСЕМ! У БЪЛГАРИТЕ ГЕНЪТ Е- МНОГО ВОЖД МАЛКО В BОЙН И АКО НЕ Е ВОЖД- МЕСТИ СЕ С ЕДИН ТАБОР КОНЕ
ДОБРОТО- ТАКА ЗАСЕЛИХА ЗЕМЯТА ОТ ИЗТОК ДО ЗАПАД
НИЕ НЕ СЕ ПОНАСЯМЕ. ИМА ЛИ ПО УМЕН- ПОДИГРАВКИ, НОМЕРА, СЪД УНИЩОЖЕНИЕ...
ДЪНОВ УИЩОЖАВА ВЯРАТА В БОГ А ТОВА Е ЛОШО..............БЪЛГАРИТЕ СМЕ ЛОШИ, НЕПОКОРНИ НИКОГО НЕ УВАЖАВАМЕ...
ДЪНОВ БЕШЕ ЗНАМЕ НА КОМУНИЗМА, ИНСТРУМЕНТ ЗА УНИЩОЖАВАНЕ ВЯРАТА.... НАЙ ЛОШАТА ВРЕДА НАНЕСЕНА НА ЧОВЕЦИТЕ ОТ ЧОВЕК....
цитирай
2. анонимен - всеки има право на мнение,
02.09.2010 18:44
но е желателно да бъде изразено грамотно и убедително. Може би не знаете, но Дънов предизвика смъртта си няколко часа, преди да пристигнат МИЛИЦИОНЕРИТЕ НА НОВАТА ВЛАСТ.Той предусети какво го очаква, а беше вече възрастен да понесе комунистическите издевателства.
цитирай
3. samorasla - Благодаря на анонимен -2
03.09.2010 09:44
в отговор на zaw12929: Не разбрах много от коментара ви, но разбирам че носите много гняв към хората, а той е отражение на гнева към себе си. Безсилието, което понякоога ни настига, ни прави гневни. Но нека не се озлобяваме - любовта е онова, което може да помогне истински. Нека бъдем толерантни един към друг!
цитирай
4. анонимен - как да се запазим
04.09.2010 20:53
samorasla написа:
в отговор на zaw12929: Не разбрах много от коментара ви, но разбирам че носите много гняв към хората, а той е отражение на гнева към себе си. Безсилието, което понякоога ни настига, ни прави гневни. Но нека не се озлобяваме - любовта е онова, което може да помогне истински. Нека бъдем толерантни един към друг!

Морал, етика - това е добре. Но вие говорите за някъде уникалност, как да запазим своята уникалност, ако живеем само по правилата
Законите и страхът ни модифицират, морълт и етиката е създадена да ни направи послушни и еднакви. Не е ли така, samorasla
цитирай
5. novex - Злото
06.09.2010 09:00
Много хубави статии имаш. Чудесни са. И според мен си много близо до Истината. Всъщност злото идва на земята със създаването на Адам и Ева /Друго поколение от хора/, през 8654г. пр,Хр. след тази година започва закона причина и следствие /кармата/. Затова и според мен говорят Богомилите. Ти пишеш че човек неможе да се откопчи от закона причина следствие, но всъщност това може да стане, чрез определена практика, това знание е било разпостранявано по нашите земи преди хиляди години. А отностно къде се намира частицата е друга тема :)
Поздрави!
цитирай
6. samorasla - На 5.здравей novex
07.09.2010 09:13
Абсолютно си прав, че е възможно да илиминираш кармата, но това едва ли освобождава онзи, който го постигне да върши зло, без да си плаща. Състоянието да човек да се откачи от кармата се постига със спиритуална работа. Във всички духовни общества от хиляди години до днес, се работи в тази насока. Библията нарича този момент осеняване от Светия дух. Орфей е владеел звуците и го е постигал Христос - със светлината, суфите - с въртенето си. Консаментума при богомилите е вършел същата работа. Те, както и манихеите, са имали знание за местоположението на чакрите не само във физическото тяло, а на четворното (4х7), а може би и повече. Това знание вече не работи за нашите съвременни тела. както и медитациите. Днешния човек е много кристализирал. Малцина са с развито ментално тяло, а астрала му е много замърсен от интелектуализацията и технологиите, които ползва. Само групово би могъл да пробие астрала и развитата му божествена част на душата да осъществи връзка с Духа. Ще ми е интересно какво мислиш по въпроса. Имаш чудесни постинги. Отбивай се, винаги си добре дошъл!
цитирай
7. анонимен - За първи път
10.09.2010 14:57
катарите са наречени бугри в една песен за кръстоносния поход писана през 1210 г. Там катарите са наречени "селс де Булгария" - тези от България от окситански език. А по-късно се среща на френски бугр, бугри и това не значело нищо лошо, а обратното.
цитирай
8. samorasla - За богомилите ще се пише
15.09.2010 19:26
анонимен написа:
катарите са наречени бугри в една песен за кръстоносния поход писана през 1210 г. Там катарите са наречени "селс де Булгария" - тези от България от окситански език. А по-късно се среща на френски бугр, бугри и това не значело нищо лошо, а обратното.

За богомилите ще се пише още в този блог - темата за тях ми е любима и навярно ще я продължа. Съвременните розенкройцери включват в своето учение голяма част от богомилската космогония и философия - разбира се в адаптиран за нашето време вариант. Това става чрез катарите, когато Антонен Гадал връчва ключа на г-н Ян ван Райкенборг.
цитирай
9. анонимен - http://rosicrucianum.forumi-bg.com/vt77.html
24.09.2010 08:40
Повече информация за богомилите има на адрес:
http://rosicrucianum.forumi-bg.com/vt77.html
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2515733
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031