Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.08.2010 14:06 - ТРОЯНСКИЯТ КОН В БИТКАТА МЕЖДУ СВЕТЛИНАТА И МРАКА
Автор: samorasla Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2767 Коментари: 4 Гласове:
1



ТРОЯНСКИЯТ КОН В БИТКАТА МЕЖДУ СВЕТЛИНАТА И МРАКА

            Спомняте ли си мита за Троянският кон?  Доброто е като троянски кон –  вмъква се в душите на хората и ги превзема отвътре. Божествената искра рано или късно, докосната от Истината, ще превземе съзнанието на всеки човек. Рано или късно, но по-добре рано, защото времето блъска по вратите на настоящето. Какво представлява тази искра? Тя е просто един атом, разположен в горната част на дясното предсърдие – последният, останал оцелял от някогашната божествена същина на човека. Обикновено е в латентно състояние, пренася се от живот в живот и очаква „его”-то да се налудува. Хилядолетия наред човекът трупа опитности и учи уроци, стигайки до отговора на най-сакралния въпрос: „Защо съм се родил, какъв е смисъла на живота ми”... Преминал е през всички изпитания – бил е богат и беден, властник и роб, изпитал е всички ситуации, като най-напред му се дават възможностите да разгърне потенциала си и ако се провали – трябва да изпита и последствията на собствен гръб. Това е универсален  причинно-следствен закон  и от него не може да се изплъзне никой.

Характерното за гностицизма е дуализма в сътворението, но също и дуализма на човешкото същество. Този дуализъм е представен като живот и смърт, добро и зло, като светлина и и тъмнина, дух и материя... Но доброто, светлината и духът са едната страна на монетата. Злото, тъмнината и материята – другата. Тези два вселенски отбора са в противоборство. Всяка война вън и вътре в човека е битка между доброто и злото, между силите на сътворението и силите на разрушението. Но на  добрите сили не е дадено да воюват. Тяхната роля е да бъдат добри, да творят добро, без да вредят на ничии интереси. Те не притежават оръжията на мрака и въпреки всичко, той трепери от тях. Ето как живописно Мани (р.216 г сл.Хр.във Вавилония), основоположникът на манихейската църква, разказва за това в Песента на перлата:

Властелинът на мрака, който не може да намери удовлетворение в себе си, е изпълнен със завист към царството на Светлината и се опитва със своите  5 поданици-демони да го превземе. Но Бог, който управлява царството на Светлината като първоизточник и извор на Любовта, не се бори, а принася саможертва. Той изпраща там първото човешко същество, „силният син”, който въоръжен с 5 сили, се спуска в царството на мрака. Живата душа бива погълната от властелина на мрака и неговите пет тъмни сина.

В манихейския текст можем да прочетем, че петте сина на светлината пропълзяват в техните вътрешности”, те са уловени в материята, но не са повлияни от тях. От този момент нататък в царството на мрака присъства светлинен елемент, освобождаващ и целебен. Тъмнината е засегната от тази саможертва не чрез борба или чрез сила, а вътрешно.

Светлинните елементи като божествени искри, са пленени в природните материални човешки същества. Но човешкото същество, въплътено в тъмната материя, няма способността да освободи светлинния елемент със собствени сили, както и светлинната душа, затворена в него, не може да го направи. Всъщност тя – задушена от материята и нейните безбройни изкушения – е невежа по отношение на своя божествен произход. Тя се намира в „смъртен сън”. Целта е тази спяща дълбоко светлинна душа да се събуди, да се активират отново нейните пет душевни аспекта: проницателност, вяра, надежда, любов и мъдрост. Поради задушаващата прегръдка на мрака, тези аспекти могат да се разгърнат само с помощ от страна на Светлинното Царство. Но човек трябва да го пожелае горещо, тогава ще дойде и помощта. „Почукай и ще ти се отвори, повикай Ме, ще ти отговоря”. Мани пита: „Какво да направя, Боже, че да живея истински?” и отговарът е:

“Дай покой на ръцете си и се облечи в чистата истина.

Пусни любовта в своето съзнание.

И вярата в ума си. Усъвършенствай мислите си.

Дай постоянство на своите решения

и мъдрост на своите преценки…

Така ще живееш, о, душа.”

Бог, Любов и Мъдрост са едно. Всичко, което се случва: създаването на света и всички природни царства, може да се разглежда като еманации, потоци или саможертви на Бащата-Бог, а всяко човешко същество трябва да извърви своя спасителен път като поднесе своята саможертва подобно Божията изява – Христос.

В гностичната Еклезия се говори за процеса на събуждане на Дух-душата чрез освобождение от илюзиите. Новите открития в областта на теорията на относителността, на квантовата механика, на теориите за хаоса, достигат до схващането, че Универсумът e подложен на противоречия. Съвременната наука е принудена в собствените си открития да помисли за допирните зони и антагонизмите, с които се среща, когато изследва природните закони. Материалният хоризонтално насочен човек, интелектуално напомпен, винаги се е съпротивлявал на това и е преследвал привържениците на гностицизма. Но за духовният, вертикално насочен човек, отговорът е стоял непоколебимо, защото той черпи от друг извор, неизчерпаемия извор на Божествената мъдрост - Гносиса.

Време е да се събуди човечеството от кошмарния сън, изпълнен с агресия, егоизъм и омраза. Време е всеки да се запита: това ли е живота? Време е да прояви своята проницателност и способността си да различава доброто от злото. Да потърси отговор, защо това или онова се случва, защо една или друга информация му се поднася.

Дали някой не ни държи умишлено в омагьосан кръг, манипулирайки нашето поведение, като първо предизвиква проблеми, а след това ни дава и решения, които надуват нечии банкови сметки и в сщото време ни правят все по-зависими? Нищо не става случайно? Всички събития са планувани от сили, които контролират планетата: видимите им лица са агенции, институции, правителства, финансови и силови кръгове. В техен интерес е хората да са дезинформирани, объркани, с притъпено чувство за истината.

Не е ли време да се събудиш, човече! Потъркай очи и се огледай! Отвори вратата на троянския кон, скрит в теб и освободи Светлината, която носиш по рождение?... Според всички пророчества ти имаш реален шанс да преминеш отвъд омагьосания кръг на материята, само трябва да освободиш съзнанието си от страха, злобата, гнева, омразата и да обърнеш сърцето си към новия свят - на безмерната и безусловна Любов.

 



Тагове:   между,   МрАкА,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. samorasla - Битката между светлината и мрака
13.09.2010 16:41
Битката между светлината и мрака никога не мъже да приключи освен ако се прочисти човечеството основно. Много омраза и мръсотия се е наслоила. Земята вече няма сили да понася човешките издевателства. Когато се усетим, сигурно ще е много късно
цитирай
2. анонимен - search engine optimization rankings backlink services
05.08.2011 21:10
cell phone service google seo <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> backlink submitter
цитирай
3. анонимен - backlink building service
18.08.2011 20:31
Thought I would comment and say neat theme, did you make it for yourself? It's really awesome!
цитирай
4. анонимен - die service backlinks service
26.09.2011 08:52
link building service seo process <a href=http://xrumerservice.org>pagerank</a> backlinks seo
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: samorasla
Категория: Лични дневници
Прочетен: 2520163
Постинги: 324
Коментари: 1283
Гласове: 737
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930